Als regio-organisatie vindt HZW dat de regio Zaanstreek Waterland gebaat is bij goed opgeleide POH-ers. Daarom faciliteren wij praktijkondersteuners die een opleiding willen volgen om hun kennis te verdiepen of te verbreden.
Elna Korver heeft in 2019 de POH opleiding Ouderenzorg afgerond en recentelijk de opleiding oncologie en palliatieve ondersteuning in de huisartsenpraktijk. Deze opleiding werd, net als de andere POH opleiding, volledig gefinancierd door HZW.
Waarom ben je verder gaan studeren?
“Als POH-S begeleid ik onder andere diabetes patiënten. Als deze patiënten een ernstige ziekte kregen, verdween de diabetes op de achtergrond en verdween ik als POH uit beeld. Ik miste heel erg het laatste stukje. Dit had ik als POH-Ouderenzorg ook. Het houdt zo abrupt op. Ik wil niet meer aan de zijlijn staan en wil ook het laatste stukje kunnen doen. Daarom ben ik de opleiding oncologie en palliatieve ondersteuning in de huisartsenpraktijk gaan doen!
Mijn collega’s hadden de opleiding al gedaan én raadden deze allen aan. Tijdens het terminale traject werkt de POH als tandem met de huisarts. We gaan om beurten op huisbezoek en het is fijn om samen te kunnen sparren.”
Is palliatieve zorg niet heel zwaar?
“Soms is het heel verdrietig, maar het is toch anders als het niet je eigen vader of moeder is. Het is heel fijn als je voor iemand in zijn of haar laatste fase nog wat kunt betekenen. Als POH doen we veel met zingeving maar ook op sociaal domein. De huisarts richt zicht vooral op het medisch en psychisch gebied, maar natuurlijk loopt dit ook door elkaar heen. Als ik een medisch probleem zie pak ik dat natuurlijk op en overleg ik met de huisarts.
Als POH-er doe ik bijvoorbeeld het voorwerk voor het ACP gesprek. Samen met de patiënt én een partner, familielid of beste vriend(in) bespreken we wat de laatste wensen zijn én zetten dit op papier. De huisarts bespreekt dit vervolgens nogmaals met de patiënt om het definitief te maken.”
Wat heb je tijdens de opleiding geleerd?
“Vooral veel over medicatie, maar ook gesprekstechnieken. Het allerbelangrijkste vond ik de ‘wat vind je waar’. Je hoeft niks te bedenken, want alles is al bedacht. Je moet het alleen kunnen vinden! Tijdens de opleiding kwam dat ‘vinden’ ook aan bod.”
Je hebt twee opleidingen in een korte tijd gevolgd. Wat maakt leren leuk?
“Ik vind vooral de voorbereiding en al het lezen enorm leuk. Tijdens de opleidingen heb ik heel veel nieuwe mensen leren kennen. Interessant om te horen hoe het in andere delen van het land werkt én dan tot de conclusie komen dat we het in Noord Holland al goed voor elkaar hebben. Het kan natuurlijk altijd beter, maar ik vind dat we al heel goed bezig zijn in onze regio.”
“Ik vind het leuk dat ik door de opleidingen nog meer werkplezier heb!”
Vragen over vergoedingen POH opleidingen?
Aan de vergoeding zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo moet o.a. de huisarts akkoord zijn met het starten van de opleiding. Ook heeft de opleidingskandidaat een signaleringsfunctie voor de regio, en neemt hij/zij deel aan regionale POH-platforms of commissies die door HZW zijn opgezet.
Daarnaast verplicht de opleidingskandidaat zich na het behalen van het diploma in ieder geval nog 24 maanden werkzaam te zijn in de regio Zaanstreek Waterland.
Neem voor meer informatie contact met ons op.