Wat houdt wijkgericht werken in?
In de huisartsenpraktijk komen ook vragen voorbij die met andere levensgebieden te maken hebben dan gezondheid. Daarbij kun je denken aan geldzorgen, relatieproblemen, burenruzies, werkloosheid, eenzaamheid, huisvesting, stress of somberheid.
“Goed samen werken kun je niet alleen. Het moet van twee of soms van nog veel meer kanten komen.”
Annelies Besseling, wijkcoördinator
Doel van wijkgericht werken
Met wijkgericht werken willen we werkdruk verlagen in de huisartsenpraktijken. Daardoor dragen wij (indirect) bij aan betere zorg en welbevinden van de patiënt. Daarnaast is samenwerken met anderen leuk en verhoogt het je werkplezier!
Dat betekent dat we drempels willen wegnemen, zodat het gebruik maken van alle voorzieningen en andere professionals in een wijk voor iedereen meer toegankelijk is. Het begint met kennismaken met andere organisaties en belangrijke partijen in een wijk. Het is belangrijk te weten van elkaar welke bijdrage geleverd kan worden ten behoeve van de gezondheid en het welbevinden van de patiënt. Met dat doel voor ogen wordt een duurzame samenwerking in de wijk nagestreefd voor de inwoners van Zaanstreek Waterland.

Kijken naar de patiënt in plaats van de klacht
Vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid bevorderen we het breed kijken naar de zorg- en de ondersteuningsbehoefte van patiënten. Vervolgens kan de hulp die het best aansluit worden ingezet. Daarvoor is het nodig dat de juiste samenwerkingspartners in de wijken elkaar kennen en weten te vinden.
“Samen met de praktijk kijken we naar het netwerk in de wijk.
We kijken wat goed gaat, wat beter kan en waar behoefte aan is.”
Saskia Jonker, wijkcoördinator
Waarmee kan een wijkcoördinator de huisartsenpraktijk ondersteunen?
De wijkcoördinator kan de huisartsenpraktijk ondersteunen bij het aangaan of verdiepen van samenwerking, aansluitend bij de behoefte van de praktijk. De wijkcoördinator kan kennis ophalen en delen van alle mogelijke partijen in de eerste lijn en het sociaal domein. Ook als het gaat om informele zorg zoals van vrijwilligersorganisaties of mantelzorgers.
Daarnaast signaleert de wijkcoördinator waar behoeftes en prioriteiten liggen en onderzoekt de mogelijkheden om de aansluiting tussen de huisartsenzorg en relevante samenwerkingspartners te verbeteren en obstakels die in de weg staan weg te nemen.
Ten slotte legt de wijkcoördinator verbindingen tussen de verschillende organisaties en zorgt voor een goede informatievoorziening. De wijkcoördinator kan een overleg en/of netwerkbijeenkomst op gang brengen en/of themabijeenkomsten ondersteunen.
Wijkgericht werken is maatwerk, elke wijk is anders
De wijken en dorpen in de regio Zaanstreek Waterland hebben hun eigen kenmerken met ook zo hun eigen wensen en behoeften. Dit maakt dat wijkgericht werken vooral maatwerk is.
Handig
Invul oefening wijk in kaart
PDF bestand
Excel voorbeeld netwerkkaart
Dit bestand kun je gebruiken om een netwerkkaart voor voor je eigen wijk te maken.
DownloadenNieuws
Samen sterk in de wijk
Saskia Jonker is begin dit jaar gestart als Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer. David Kooi is wijkmanager in Assendelft. Twee functies die elkaar mooi aanvullen.
Lees verderWijkgerichter werken – wat is dat dan?
Annelies is eind 2021 gestart als Wijkcoördinator Zaanstad Zuid bij Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland. Lees meer over haar in dit interview.
Lees verderJeroen Kolkman van MABZ over wijkgericht werken
Interview met Jeroen Kolkman, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij het MABZ (Meldpunt en Advies Bijzondere Zorg) en deelnemer aan het wijkoverleg Wheermolen (Purmerend) met o.a. huisarts Liesbeth Vos.
Lees verderHuisarts Liesbeth Vos over wijkgericht werken
Interview met huisarts Liesbeth Vos over wijkgericht werken in Wheermolen (Purmerend).
Lees verder