Regio College werkt samen met de Huisartsen Spoedpost

3 minuten

Simone Swartsenburg en Jolien Verschragen

Vanuit het ROC kwam de vraag om samen te werken. Het beroep doktersassistente aantrekkelijker maken en een goed beeld geven van de verschillende mogelijkheden na het behalen van het diploma.

Het beroep doktersassistente heeft de afgelopen jaren zijn populariteit verloren. Veel studenten gebruiken de opleiding als opstap naar een hbo-opleiding. Deze studenten zijn zich helaas niet bewust van de doorstromen en doorgroei mogelijkheden naar de acute huisartsenzorg als triagist.

Het voordeel van het beroep triagist is dat je dit beroep eventueel naast een andere baan of opleiding kunt doen. Je werkt namelijk in de avond, nacht en weekenduren.

Waar bestond de pilot uit?

Afgelopen (school)jaar hebben er 18 studenten meegelopen op de locaties Purmerend en Zaandam. De studenten hadden een gemiddelde leeftijd van 18 jaar.

Simone Swartsenburg, Manager Spoedzorg: “Elke student liep een doordeweekse avonddienst (17.00 – 22.00 uur) mee op één van de locaties. Tijdens de dienst lieten we zien hoe de triage verloopt (fysiek en telefonisch). We gaven uitleg over de verschillende rollen en taken, de spreekuren, de samenwerking met ketenpartners zoals de meldkamer en Spoedeisende Hulp, maar ook de routing van de patiënt zodra deze contact heeft gelegd met de Huisartsenpost.”

Er zijn voor doktersassistentes ook doorgroei mogelijkheden in de acute huisartsenzorg.

Jolien Verschragen, Scholingscoördinator: “Tijdens de pilot is er tussentijds geëvalueerd om beeld te vormen hoe het aan beide kanten (student en triagist) werd ervaren. De studenten waren flink onder de indruk. De schooldag na de meeloopavond brachten de studenten verslag van hun belevingen. Vanuit de werkvloer (triagisten, maar ook huisartsen) ontvingen wij positieve berichten. Mooi om een duidelijk beeld van de acute huisartsenzorg mee te geven aan deze jonge zorgprofessionals in de dop.”

Hoe verder?

Uiteindelijk heeft de pilot een positief resultaat gegeven. Er is beeld en hopelijk ook wat enthousiasme opgewekt bij de studenten over de mogelijkheden die de acute huisartsenzorg kan bieden.

In juni 2024 breiden wij uit door een gastles te geven aan de tweede jaar studenten.

Na de zomer start weer een groep derde jaar studenten met de snuffelstage op de Huisartsenpost.

Vragen?

Simone Swartsenburg

Manager Spoedzorg 075-2010221 s.swartsenburg@hzwhuisartsenzorg.nl

Jolien Verschragen

Scholingscoördinator 075-2010221 scholingen@hzwhuisartsenzorg.nl