Oekraïense vluchtelingen

Status update over de Oekraïense vluchtelingen in de regio Zaanstreek Waterland.

Samenvattend

  • De Veiligheidsregio heeft de leiding.
  • HZW is er enkel voor het stuk huisartsenzorg en niet alle zorgvragen.
  • HZW is voorstander van kleinschalige opvang en verspreiding over alle huisartsenpraktijken; instroom reguliere huisartsenzorg.
  • Bij grote centrale opvanglocaties moet de triage goed geregeld worden, zodat enkel huisartsenzorg vragen bij de huisarts komen.

Inventarisatie

Komen er bij jouw praktijk veel onterechte vragen/niet huisartsenzorg gerelateerde vragen van Oekraïense vluchtelingen?

Meld dit dan s.v.p. bij Andrea Brink: a.brink@hzwhuisartsenzorg.nl.

Inzet Arene, digitale huisartsenpraktijk, per maandag 16 mei 2022

Arene is een organisatie gespecialiseerd in digitale huisartsenzorg. Zij gaan ons ondersteunen m.b.t. de Oekraïense vluchtelingen. Dit is besloten met de huisartsen van het crisisteam. Reden hiervoor is het verlichten van de dagpraktijken.

Arene doet de triage, telefonisch consulten, e-consulten en beeldbellen.

Fysieke beoordeling vindt plaats bij een aangesloten huisarts van HZW. Dus niet door huisartsen buiten onze regio. De schatting is dat dit maximaal vijf patiënten per dag voor heel Zaanstreek Waterland zal zijn.

Mocht je vragen hebben over de inzet van Arene en (declaratie)proces dan kun je contact opnemen met Marjolein Boots: m.boots@hzwhuisartsenzorg.nl.  

Pas op met pregabaline

Neuropathische pijnstillers zoals pregabaline en gabapentine worden in toenemende mate gebruikt door mensen met een opiaatverslaving. Ze verhogen de kick van het gebruik van methadon, oxycodon etc.

Een aantal van de Oekraïense vluchtelingen in de opvang zijn verslaafd aan opiaten en deze pijnstillers. Herhaal dus niet zomaar. Let op verslavingsgedrag: recepten kwijt, te vroeg komen, vage verhalen en vragen om hoge doseringen.

De Kruispost in Amsterdam heeft het beleid deze medicatie niet te geven. Doe het ook in de gewone huisartsenpraktijk niet en verwijs mensen naar de verslavingszorg. Sowieso is er weinig bewijs voor pregabaline bij bijvoorbeeld artrose. Begin dit jaar verscheen in het NTvG hierover een artikel: Toename neuropathische pijnstillers bij artrose ‘zorgwekkend’.

Bevolkingsonderzoek

Door het toekennen van een BSN zijn nu ook Oekraïense vrouwen uitgenodigd voor bevolkingsonderzoeken. Oproepen voor een bevolkingsonderzoek zijn niet urgent en kunnen dus wachten.

GHOR Zaanstreek Waterland gaat dit landelijk aankaarten bij GHOR Nederland.

Geen spoed, dus een huisarts kan aangeven dat het onderzoek kan wachten.

Veelgestelde vragen

Handig

Toolkit Huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen

Vergoedingen en communicatiehulpmiddelen zoals praatplaten. Ook is er een lijst met organisaties die psychische hulp bieden aan Oekraïense vluchtelingen.

Naar de toolkit

Zorgverzekeringslijn

Informatie in het Nederlands, Engels en Oekraïens over de gezondheidszorg in Nederland.

Naar website

Tolkentelefoon

Een tolk inschakelen kan door te bellen naar: 088 25 55 222. De code is 988702.

Let op: dit is enkel voor huisartspraktijken uit de regio Zaanstreek waterland te gebruiken.

Meer informatie