Patiënt herhaalt medicijnen via de apotheek

5 minuten

Staand v.l.n.r.: Suzanne, Linda, Manon, Annette, Eveline, Monika, Raymond.
Gehurkt v.l.n.r.: Jacqueline, Joëlla, Astrid.

Noorder Apotheek in Krommenie ondersteunt al jaren Huisartsenpraktijk Krommenie met herhaalreceptuur.

Een mooi voorbeeld van lean werken die wellicht andere huisartsenpraktijken inspireert dus we hebben huisarts Marianne Poulen-Meyer en apotheker Raymond Kolman gevraagd om hun ervaringen te delen. Raymond is sinds 1983 apotheker in Krommenie en voorzitter van de Coöperatieve Apothekersvereniging Zaanstreek en Waterland (CAZW).

Waarom zijn de apothekers verenigd?

“In totaal telt onze vereniging 30 apothekers, inclusief de dienstapotheken. Omdat we verwachten dat er steeds meer regionaal samenwerking nodig zal zijn om aan de groeiende zorgbehoefte te voldoen hebben we een regionale apothekersvereniging opgericht.”

Goede samenwerking tussen de huisarts en de apotheker

Raymond: “Ik werk als apotheek voornamelijk met zes huisartsenpraktijken in Krommenie. Het is zeer nuttig als huisarts en apotheker elkaar persoonlijk kennen. Daarom is het goed wat we elkaar regelmatig spreken in het FTO. Het is goed als er duidelijkheid is over de wederzijdse taken met respect voor elkaars expertise.”

“De apotheker kan de werkdruk verlagen voor de doktersassistentes.”

Waarom herhaalreceptuur via de apotheek?

“Het aanvragen van herhaalreceptuur via de apotheek biedt voordelen voor de huisarts, de patiënt en de apotheker. ‘Traditioneel’ handelen doktersassistentes de herhaalrecepten af en zetten fiatteringsverzoeken (lijst) klaar in het HIS.

De apotheker kan dit ook doen waardoor de assistente tijd over houdt voor andere taken. Dat komt goed uit want de doktersassistentes hebben het druk genoeg! Hiermee kan de apotheker dus werkdruk verlagen bij de praktijk”, aldus Raymond.

Hoe ervaart de patiënt het herhaalrecept-proces?

“Patiënten stellen deze dienstverlening erg op prijs. De apotheek is goed bereikbaar en heeft ook verschillende wijzen waarop de herhaling aangevraagd kan worden (balie, online portaal of via een app). Patiënten vinden het ook wel logisch om hun herhaalverzoek bij de apotheek te doen.”

Hoe start je als huisarts en apotheker met de herhaalreceptuur?

“Door te starten met het ontzorgen van de huisarts met de herhaalverzoeken die de huisartsenpraktijk het meeste tijd kosten, vaak is dat het afluisteren van het bandje. Hiervoor kan voortaan naar de apotheker worden verwezen.”  

Leidraad stappenplan implementatie

“De eerste stap is werkafspraken maken tussen de huisarts en de apotheker over welke medicatie de huisarts wel/of niet via herhaalverzoek wil laten verlopen via de apotheker. Denk bijvoorbeeld aan opiaten of benzodiazepinen. Daarom hebben we als CAZW in samenwerking met HZW een kort stappenplan opgesteld als leidraad voor de huisarts en de praktijk voor de verdere opmaat uitvoering, dat verschilt per praktijk wat de wens hierin is.”

In 4-stappen naar herhaalrecepten via de apotheek

Stappenplan herhaalreceptuur via de apotheek (maart 2024)

PDF bestand

Kansen voor toekomstbestendig werken

“Ik verwacht dat we steeds makkelijker met elkaar gaan communiceren en ook beter inzicht in elkaars systemen zullen krijgen, waardoor dubbel werk wordt voorkomen.

De apotheek krijgt inzicht in labwaarden en genetische informatie waardoor de (huis)arts beter kan worden geadviseerd over de beste keuze van het medicijn. We zullen moeten nadenken hoe we de nog altijd stijgende vraag naar zorg kunnen beantwoorden door goed samen te werken.

Misschien krijgt de apotheek in de toekomst toestemming om medicijnen “tot nader order” te mogen leveren, zoals nu ook in de ziekenhuizen gebeurt via een medicatie-opdracht”.


Vragen over Lean?

Nienke Janssen

Projectcoördinator zorg 06-26508826 n.janssen@hzwhuisartsenzorg.nl

Vragen over wijkgericht werken?

Pien Huijgens

Wijkcoördinator Purmerend, Beemster & Landsmeer 06-83528816 p.huijgens@hzwhuisartsenzorg.nl

Candy Smit

Wijkcoördinator Waterland 06-57537137 c.smit@hzwhuisartsenzorg.nl

Saskia Jonker

Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer 06-23999817 s.jonker@hzwhuisartsenzorg.nl

Daniëlle Ofman

Wijkcoördinator Zaandam 06-45462262 d.ofman@hzwhuisartsenzorg.nl