“De AVG scholing was een eye-opener”

4 minuten

“Een humoristisch gebrachte avond die heel verrassend de AVG van haar knellende band bevrijdt”

Huisarts Jeroen Brendeke (huisartsenpraktijk Westzijderveld Koog aan de Zaan) heeft onlangs de scholing AVG & samenwerking met het Sociaal domein, wat kan wél gevolgd.

We vroegen Jeroen over zijn verwachting van de scholing en wat de scholing hem heeft gebracht.

Jeroen: “De AVG is meer dan een privacywet. Ze geeft de huisarts ook rechten. De scholing gaf mij een inkijkje in hoe de AVG wél bedoeld is, en hoe ik de AVG goed kan toepassen met de juiste afwegingen.”

Was er voor jou een AVG eye-opener?

“Als je gezamenlijk behandelaar of begeleider bent dan heb je geen toestemming van de patiënt nodig voor overleg of rapportage, denk bijvoorbeeld aan het sociaal wijkteam. Leidinggevenden of juristen weten dit niet eens of eisen van hun medewerkers toch die goedkeuring uit angst voor klachten of claims.

Als we dit goed kunnen pareren met het juiste artikelnummer uit de AVG met de tekst erbij scheelt dat weer traagheid in afhandelingen.”

Wat was je verwachting van deze AVG scholing? 

“Wat tips krijgen over privacy en hoe dat nu zat en een paar punten nascholing scoren,” zegt Jeroen lachend. 

Wat heeft de AVG scholing je gebracht? 

Het besef dat de AVG veel meer regelt dan de privacy alleen. Dat er ook heel veel rechten én zekerheden voor ons huisartsen instaan. Dat de AVG er niet alleen tegen ons is, maar zowaar ook vóór ons is.

En dat de patiënt ook een informatieplicht heeft. Met andere woorden ons en anderen ook goed en volledig moet informeren.”

Wat is je het meeste bijgebleven dan de informatie? 

“Jammer eigenlijk dat door verkeerde beeldvorming het zo’n negatief beeld geeft en zo veel mensen hierdoor heel verkrampt werken en daar last van AVG hebben. Dat hoeft dus helemaal niet.”

Raad je je collega huisarts aan de scholing te volgen? 

“Zeker! Het was een levendige avond met goede dynamiek. Juristen Jolanda en Rob brengen de avond met veel plezier, enthousiasme en haken goed op actualiteit en vragen in.”


AVG scholing

Deze scholing is uitsluitend toegankelijk voor huisartsen. Accreditatie: 2 punten. Deze scholing wordt in 2024 meerdere malen gegeven.