AVG en samenwerking in de zorg met het sociaal domein, wat kan wél?

Deze scholing is uitsluitend toegankelijk voor huisartsen. Accreditatie: 2 punten

Dit betreft een gratis cursus/bijeenkomst Inschrijven

“Ja maar het mag niet van de AVG: Professionals blijven met de voeten in het bluswater staan”

Professionals in het zorg en sociaal domein worstelen vaak met gegevensverwerking en privacy rond een patiënt of gezin met meervoudige problemen. De AVG wordt gezien als belemmering voor afstemming en gegevensuitwisseling op casusniveau bij samenwerking in het zorg-, sociaal en veiligheidsdomein. “Dat is ten onrechte” zeggen mr. Rob Donders (jurist en externe Functionaris Gegevensbescherming HZW) en mr. Jolanda van Boven (jurist).  

Jolanda: “Onvoldoende kennis bij en te strenge uitleg over de AVG leidt vaker tot ‘handelingsverlegenheid’ van professionals, terwijl juist bij een kwetsbare patiënt of bij opgestapelde problematiek bij een patiënt goede (integrale) samenwerking en afstemming tussen professionals nodig is.”

Gelukkig werken professionals uit de zorg en sociaal domein steeds meer met elkaar samen. Tegelijkertijd roept dat veel vragen op ten aanzien van de AVG, geheimhoudings- en informatieplicht.

  • Wanneer mag je informatie delen?
  • Welke informatie deel je?
  • Hoe bespreek je dat met je patiënt?
  • En wat leg je vast in je dossier?

Alle antwoorden op deze vragen (en meer) komen aan bod in deze scholing.

Waarom is gekozen voor max. 15 deelnemers?

Jolanda: “Om de problematiek zo goed mogelijk te kunnen doorgronden, is het van belang dat we met elkaar in discussie kunnen treden en met elkaar kunnen vaststellen op welke wijze we de huidige handelwijze kunnen door ontwikkelen. Daarom hebben we een proefscholing met 5 huisartsen gedaan om goed af te stemmen waar de scholing aan moet voldoen.”

Reacties deelnemers

“Door de praktische scholing kan ik nu beter omgaan met deelbaarheid van relevante informatie. En snel antwoord te geven op buitensporige informatieverzoeken zoals b.v. advocatenverzoeken.”

Huisarts Arnoud Hansma

“Ik ben mij door deze scholing nu meer bewust, en ook meer gerustgesteld, dat ik mijn zorgen makkelijker mag delen met andere hulpverleners.
Of met mensen die dicht bij de patiënt staan.”

Huisarts Pieter Knibbe

Waarom twee docenten?

Rob geeft aan: “Jolanda heeft een goede en sterke visie op de toekomst en waar we heen moeten, soms is de praktijk nog niet zover en daar heb ik dan weer mee te maken vanuit mijn rol. Samen zijn we in staat een goed sluitend verhaal te brengen. Kortom: we kunnen elkaar aanvullen.”

De vaak gehoorde misvatting dat iets niet mag van de AVG.

Sprekers

Mr Jolanda van Boven heeft een juridisch adviespraktijk en is gespecialiseerd in het gezondheidsrecht en privacywetgeving, waarbij zij zich richt op zorgaanbieders in de eerste- en tweedelijns gezondheidzorg. Daarnaast ligt haar expertise bij privacy in ketensamenwerking. Dit betreft zowel ketensamenwerking in de gezondheidszorg als in het publieke domein en is een veel gevraagde spreker.

Mr. Rob Donders is jurist en de externe functionaris gegevensbescherming van HZW en regionale ziekenhuizen ZMC en Dijklander.

Aanmelden

Uitsluitend toegankelijk voor aangesloten huisartsen uit de regio Zaanstreek en Waterland.

De scholing wordt in kleinere setting georganiseerd dan normaal (max. 15 deelnemers) dus geef je snel op!

Na aanmelding ontvang je een bevestiging. Check altijd je spambox. Geen bevestiging betekent dat de inschrijving niet gelukt is. Probeer het opnieuw of neem contact op met de scholingscoördinator HZW

Bij inschrijving ga je akkoord met de algemene voorwaarden van HZW. Kun je de scholing toch niet bijwonen? Kosteloos annuleren kan tot 5 werkdagen voor de scholing via scholingen@hzwhuisartsenzorg.nl.

We starten de avond om 17.30 uur met een buffet.

Accreditatie

2 punten voor huisartsen

Inschrijven voor deze cursus/bijeenkomst

Je ontvangt een bevestiging in je mailbox, heb je deze niet ontvangen, controleer je spam box.

Inschrijven
Dit betreft een gratis cursus/bijeenkomst
Locatie van de cursus Kantoor HZW, Mercuriusweg 5, Wormer
Datum en tijd Maandag 5 februari • 18:00 - 20:30 Dindsdag 12 maart • 18:00 - 20:30 Woensdag 3 april • 18:00 - 20:30 Donderdag 27 juni • 18:00 - 20:30 dinsdag 12 november • 18:00 - 21:00