Verkennend onderzoek voor een Regionaal HIS

4 minuten

Huisarts Stefan Post is ook Chief Medical Information Officer (CMIO) bij HZW. In de afgelopen ALV’s heeft Stefan een presentatie gehouden over een Regionaal HIS.

Tijdens de laatste ALV is er een werkgroep gevormd om de mogelijkheden voor een Regionaal HIS verder te onderzoeken.

“We kunnen veel meer doen als we het samen doen.”

Waarom kijken naar een Regio HIS?

“We kunnen veel meer doen als we het samen doen. Groter ‘inkopen’ levert een financieel voordeel op, maar ook in kennis en zeggenschap zorgt dit voor enorm veel winst.

Voor een goede samenwerking met ketenpartners zoals apotheek, VVT, ziekenhuis en thuiszorg moeten we ook digitaal goed kunnen samen werken. De veilige uitwisseling van digitale gegevens vereist een speciale koppeling. We hebben in onze regio vijf verschillende HIS-sen. Het is makkelijker om natuurlijk één HIS aan te sluiten bij een ketenpartner dan vijf.”

Voordelen voor de praktijkNadelen voor de praktijk
Betere prijsMigratie HIS (voor minimaal een deel van de praktijken) – éénmalig
Betere integratie HIS, KIS, HAP, Medicatiedossier, Verwijzen, Delen informatieMinder invloed als individuele praktijkhouder
Ondersteuning vanuit HZW
Beter vestigingsklimaat opvolging
Regionale ondersteuning bij HIS migratie

Tijdspad

“Er is er ook een hele praktische reden waarom we nu gestart zijn. Ruim 50% van de huisartsenpraktijken werkt op dit moment met Promedico en OmniHis. Deze twee bedrijven zijn onlangs gefuseerd en werken aan een nieuw HIS. Als we dan toch met een grote groep al aan de vooravond staan van een ICT migratie, … dan beter gelijk kijken naar het grotere plaatje.”

Stefan benadrukt dat alles stapsgewijs gaat. “Ik heb absoluut geen voorkeur en ook werkelijk geen idee wat het gaat worden. Op woensdag 10 april komt de werkgroep voor het eerst bijeen en dan bespreken we het Plan van Aanpak.”

Werkgroep

Tijdens de laatste ALV is er een werkgroep gevormd om de mogelijkheden voor een Regionaal HIS verder te onderzoeken. In deze werkgroep zitten:

  • Floris Lind, huisarts in Zaandam
  • Joost Janson, huisarts in Oostzaan
  • Wouter ten Veen, huisarts in Purmerend
  • Wieteke van de Sande, praktijkmanager in Wormer
  • Stefan Post, huisarts in Purmerend en CMIO
  • Bas Bomer, Projectmanager regionale digitalisering

Wil je ook in deze werkgroep? Geef je op bij Stefan Post (s.post@zorgring.nl).

Vragen?

Bas Bomer

Projectmanager regionale digitalisering 075-2010221 b.bomer@hzwhuisartsenzorg.nl