Data slim inzetten om je praktijk te optimaliseren

3 minuten

Stefan Post en Sanne Gooskens

Stefan Post (huisarts en CMIO bij HZW) en Sanne Gooskens (consultant bij Performation) vertellen in dit interview over de pilot De slimme praktijk: Laat data voor je werken!

Stefan: “HZW ondersteunt huisartsen. Maar waar hebben we ondersteuning nodig? En wat voor ondersteuning? Data kan helpen met het inzichtelijker maken van de huisartsenzorg op verschillende niveaus: regio, HAGRO en op het eigen praktijk niveau.”

Sanne voegt toe: “Meer inzicht in je cijfers zorgt voor een gerichtere aanpak. Wat heeft aandacht nodig?”  

“Data delen om beter te worden.”

Data ontdekking

Sanne vertelt direct dat het voor hen een ontdekkingsreis wordt welke inzichten de huisartsenpraktijk het meest vooruit helpen. “Dat betekent gelukkig niet dat we helemaal moeten pionieren. We hebben veel ervaring bij ziekenhuizen. We zien daar de kracht van data in o.a. de voorspellende waarde van personeelscapaciteit. Daarnaast trekken we ook landelijk op met de andere huisartsenzorgorganisaties die met ons voorop lopen.”

Start pilot

“We beginnen klein,” vertelt Sanne. “De pilot start bij Stefan, Huisartsenpraktijk De Graeff en breiden we van daar uit. Systemen moeten op elkaar aangesloten worden. Dat kost de nodige technische afstemming.”

Stefan: “In het eerste kwartaal 2024 start de pilot. In het tweede kwartaal gaan we aan de slag met het regio- en praktijkdashboard. Ik ben erg nieuwsgierig wat het gaat opleveren. We staan nu aan het begin. De eerste gesprekken zijn gevoerd. We houden jullie op de hoogte!”

“Geen lawine van data, maar praktische info voor actiepunten!”

Hoe zit dat met de AVG?

Uiteraard krijgt dat ook veel aandacht in dit project. Onze Functionaris Gegevensbescherming zorgt voor een goede naleving van de AVG. De huisarts blijft eigenaar van de data.

Vragen over digitalisering en meer doen met data?

Michelle Kroone

Projectleider digitale zorg 075 20 10 221 m.kroone@hzwhuisartsenzorg.nl