Linda Brandjes, verpleegkundig specialist ZMC over de stoppen met roken poli

3 minuten

Linda Brandjes is verpleegkundig specialist in het ZMC en werkt op de stoppen met roken poli.

Contact stoppen met roken poli: longverpleegkundigen@zaansmc.nl of 075-650 7460 of 075-650 7965.

Wat voor patiënten zie je op de stoppen met roken poli?

“De Stoppen met roken poli valt onder de vakgroep longziekten. COPD wordt vaak veroorzaakt door roken. We zien echter niet alleen rokers met een longziekte. Er komen ook ‘gezonde’ rokers naar ons toe en zwangere vrouwen.

Stoppen met roken is door corona hoger op de agenda komen te staan. Meer mensen willen stoppen en zijn zich bewust van hun leefstijl. Echter als je thuiswerkt is het verleidelijk om toch naar die sigaret te grijpen.

Bij ons komen allemaal patiënten die een, helaas onsuccesvol, behandeltraject hebben gehad in de eerste lijn. Het zijn de ‘hardcore rokers’. We zijn de tweede lijn en bieden een intensievere begeleiding, waardoor een terugval eerder gesignaleerd wordt. Daarnaast hebben we ook veel ervaring met het combineren van middelen en methodes; een nicotinepleister bijvoorbeeld als aanvulling op andere medicatie.

Patiënten kunnen overigens niet goed vertellen wat er ‘allemaal’ in de eerste lijn gedaan is. Het is handig als dit goed staat beschreven in de verwijzing. Dan weten we meteen waar we kunnen beginnen.”

Wat vind je leuk aan je werk?

“Het werken met allemaal verschillende mensen. Het is een uitdaging om van ‘ik moet stoppen’ naar een wens om te stoppen gaan. Van dwang van buiten af naar intrinsieke motivatie. Samen met de patiënt kijken naar wat er nodig is om het doel te behalen.”

Heb je nog een tip?

“We zijn er ook om kennis te delen! Wij hebben zelf ook korte lijnen met de Brijder Stichting voor meer kennis over verslavingszorg. Als je als huisarts of POH een vraag hebt over stoppen met roken neem gerust contact op met ons. Juist voor gevallen waarbij het net niet lukt, is wellicht even overleggen voor advies handig. Daarnaast is het voor de patiënt veel fijner om bij de eerste lijn te blijven.”

Meer informatie? Vragen?

Contact stoppen met roken poli: longverpleegkundigen@zaansmc.nl of 075-650 7460 of 075-650 7965.

Nienke Janssen

Projectcoördinator zorg 06-26508826 n.janssen@hzwhuisartsenzorg.nl