Astrid Steffan werkt sinds 2002 bij de Huisartsenposten Zaanstreek Waterland. Ze is begonnen toen het vak triagist nog niet bestond en er ook nog geen Nationale Triage Standaard was.
In dit interview vertelt Astrid over de ontwikkelingen en waarom haar ‘werk ‘tweede baan’ zó leuk is. Naast het werk op de Huisartsenpost werkt Astrid al 31 jaar in een dagpraktijk.
“Het is een dienstbaar beroep. Ik wil graag helpen.”
Ontwikkelingsproces van de Huisartsenposten
“Het was een hele grote verandering toen huisartsen diensten gingen doen op een gezamenlijke locatie; een Huisartsenpost. Het vak triagist bestond toen nog niet. Patiënten kregen een doktersassistent aan de telefoon.
De eerste jaren lag de focus op de post nog niet zo zeer op urgentie, zoals wij dat nu kennen. Ook was er nog geen eenduidige manier van werken.
Ik ben destijds, samen met een delegatie, naar Engeland geweest om te kijken hoe daar op basis van urgentie werd gewerkt. Men hielp patiënten niet in volgorde van binnenkomst, maar op basis van de urgentie.
In de huidige situatie denken we juist in urgenties als triagist. Wat is de hulpvraag? Wat is het toestandsbeeld? Daarnaast is er natuurlijk het NTS. We werken nu op dezelfde manier”
Gediplomeerd triagist
“Ik heb op mijn 57ste mijn diploma gehaald en ben nu gediplomeerd triagist. Je leert heel veel over communicatie en een goede structuur aan te brengen in het gesprek.
De opleiding viel reuze mee en was gewoon leuk,” benadrukt Astrid. “Leeftijd maakt niet uit! Je hebt als je ouder bent ook meer mensenkennis en levenservaring. Natuurlijk was het landelijk examen met de losse tafeltjes spannend! Maar ik had goed geleerd en ben geslaagd.”
“Ik ga u helpen, maar ik heb wel wat vragen voor u…”
Flexibel werken
“Ik werk 2 dagen als doktersassistent in een dagpraktijk en daarnaast als triagist op de Huisartsenpost. De uren op de post verschillen. Het roostersysteem werkt fijn. Je kunt aangeven welke dagen je niet/wel kunt. In het rooster wordt daar dan zoveel mogelijk rekening mee gehouden.
Ik vind het leuk dat je meer van de 2e lijn te zien krijgt doordat de Huisartsenpost in het ziekenhuis zit.
Spoed, actie en beslissen op cruciale momenten past bij mij. Ik functioneer goed in zo’n omgeving.”
Meer weten over belastingdienst en een tweede baan?
Vragen over het werken op de Huisartsenpost?
We hebben diverse vacatures. Het aantal uur per week is bespreekbaar. Wil je eerst ontdekken of de Huisartsenpost bij je past? Neem contact met ons op. Na een kennismakingsgesprek plannen we een aantal uur meelopen op de Huisartsenpost in. Dit kan zowel in Purmerend als in Zaandam.