Over half volle glazen en eye-openers 

4 minuten

In gesprek met Margret Koebolt over Positieve Gezondheid 

Margret Koebolt

In de regio Zaanstreek Waterland zijn we in 2021 aan de slag gegaan met meer persoonsgerichte zorg door middel van het gedachtegoed Positieve Gezondheid. In een reeks interviews laten we mensen aan het woord die bezig zijn met de implementatie van Positieve Gezondheid in onze regio. 

Deze keer zit Margret Koebolt (praktijkassistente bij huisartsenpraktijk Niemeijer en Brouwer in Zaandam) aan tafel bij Ageeth Nolet (projectcoördinator Positieve Gezondheid).

 “Als sommige dingen niet meer kunnen, dan ga ik altijd op zoek naar wat er nog wel kan.” 

Wat is jouw rol binnen jouw huisartsenpraktijk? 

“Oh, nou, ik ben praktijkassistente en de praktijkmanager bij huisartsenpraktijk Niemeijer en Brouwer in Zaandam. Daarnaast ben ik de gebouwmanager voor alle vijf huisartsenpraktijken die in dit medisch centrum zitten. Voor deze vijf praktijken coördineer ik een aantal overkoepelende zaken.”

Wat betekent Positieve Gezondheid voor jou? 

Margret vertelt: “Positieve gezondheid brengt mij persoonlijk dat ik op andere manier ga denken en kijken naar de situatie. Voor mij is dat het stukje dat ik het liefste zou willen overdragen. Als sommige dingen niet meer kunnen, dan ga ik altijd op zoek naar wat er nog wel kan. Bij mij is het glas altijd half vol.” 

Vertel eens wat meer over dat half volle glas 

Margret gaat verder: “Patiënten die vaker een beroep ons doen en niet zo lekker in hun vel zitten, geven wij vaak een afspraak voor een week later. We vragen daarbij of ze de Positieve Gezondheid vragenlijst willen invullen.. Dat lukt vaak niet tijdens het consult. Daarom laten we dit vooraf thuis doen. Je kunt dan tijdens het consult het andere gesprek makkelijk positief keren en de aandacht vestigen op de domeinen waar het goed gaat. Doordat patiënten vaak gefocust zijn op hun problemen, vergeten ze vaak dat er ook best wel dingen goed gaan. Het spinnenweb draagt bij aan bewustwording bij de patiënt.

En weet je, voor sommige mensen is het spinnenweb alleen al een eye-opener en hebben ze geen vervolgafspraak meer nodig. Dan zien ze het ineens en is het glas voor hen óók half vol. Dat geeft mij veel voldoening en werkplezier.” 

Hoe zie je Positieve Gezondheid in de toekomst? 

“Ik denk en ik hoop dat we Positieve Gezondheid standaard gaan inzetten bij ons in de praktijk; vooral bij vage of psychische klachten. Het helpt patiënten heel goed om het zelfbewustzijn en het inzicht in zichzelf te vergroten. Ik wil dit blijven inzetten als tool voor de mensen zelf.”

Heb je nog een tip?  

“Oefen zo veel mogelijk met het spinnenwebgesprek. Gewoon doen. Hoe vaker je het doet, hoe vertrouwder het wordt. Het krijgt dan voor jezelf vorm, waardoor je het ook beter uit kunt leggen. Het spinnenweb is niet alleen voor de patiënt goed, je leert er als zorgverlener ook ontzettend veel van. En dat is ook wel weer het leuke ervan. “

Meer weten over Positieve Gezondheid?

Ageeth Nolet

Projectcoördinator Positieve Gezondheid 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl