Over spinnenwebben en niet bang zijn

4 minuten

Carola Wouters

In de regio Zaanstreek Waterland zijn we in 2021 aan de slag gegaan met meer persoonsgerichte zorg door middel van het gedachtegoed Positieve Gezondheid. In deze reeks interviews laten we een paar mensen aan het woord die bezig zijn met de implementatie van Positieve Gezondheid in onze regio.

Deze keer is Ageeth Nolet (projectcoördinator Positieve Gezondheid) in gesprek gegaan met Carola Wouters (POH bij huisartsenpraktijk Ilpendam).

“Ik zie Positieve Gezondheid als een deel van mijzelf, omdat ik het in alles meeneem.”

Wat is jouw rol binnen jouw huisartsenpraktijk?

“Ik ben spreekuurondersteuner, praktijkondersteuner somatiek en ik doe de palliatieve en oncologische zorg bij huisartsenpraktijk Ilpendam. Daarnaast ben ik ook de praktijkambassadeur voor Positieve Gezondheid.”

Wat betekent Positieve Gezondheid voor jou?

Carola vertelt enthousiast: “Ik zie Positieve Gezondheid als een deel van mijzelf en niet als een rol, omdat ik het in alles meeneem. Dus als een patiënt bij me zit met een chronische ziekte, of zelfs wanneer een patiënt in de terminale fase verkeert, zie ik dat nog steeds als Positieve Gezondheid. Ik  kijk namelijk naar het geheel. Ik kijk dus niet naar wat iemand mankeert of waar iemand pijn heeft, maar echt naar hoe het gaat met iemand. Wat gaat wel goed? Het spinnenweb van Positieve Gezondheid heb ik in gedachten altijd bij me. Zowel aan de nabestaanden bij palliatieve zorg als bij de chronische patiënten vraag ik ‘hoe gaat het op het werk?’ en ‘hoe gaat het financieel?’ Alle informatie is van nut voor onze zorg.”

Hoe zie je Positieve Gezondheid in de toekomst?

“Ik hoop dat iedereen ermee gaat werken en niet alleen binnen de zorg. Dat ook werkgevers van grote bedrijven ermee aan de gang gaan, zodat er meer gekeken wordt naar de mens an sich. Misschien zelfs wel dat het normaal wordt dat we op deze manier naar een vriend of vriendin kijken. Dat we niet alleen denken: ‘wat reageert hij kattig vandaag’. Dat we ons gaan afvragen of er meer achter zit en dat ook durven te onderzoeken. Ik hoop echt dat we dat overal gaan doen, maar zéker op het werk.”

Hoe kan iedereen met Positieve Gezondheid werken?

“Kijk, ik werk in een dorpspraktijk met één assistente. Maar ik zie dat er in grotere praktijken steeds meer assistenten zijn die meer en meer hun rol hier in pakken. Je hebt heel veel bezorgde moeders of overwerkte mantelzorgers die vaak hulp vragen en daarvoor een afspraak willen maken met de huisarts. Als je de hulpvraag er beter uit zou kunnen halen, dan zit er vaak iets heel anders achter. Door toepassen van Positieve Gezondheid blijkt dan dat de huisarts soms niet de juiste persoon is om de echte hulpvraag op te lossen.”

Heb je nog een tip?

“Wees niet bang om te vragen hoe het met iemand is. Er komt  dan veel meer dan dat je in eerste instantie verwacht. Je hebt vaak maar kort de tijd, maar vraag gewoon hoe het gaat in plaats van – zeker als praktijkondersteuner – gelijk op die suikers of op de bloeddruk te zitten. Het andere gesprek levert mij echt veel meer tijd op als ik start met ‘hoe gaat het nu met je?’. Dan zeggen ze natuurlijk altijd dat het goed gaat. Als ik dan doorvraag met bijvoorbeeld ‘is dat echt zo?’, tja, dan levert mij dat uiteindelijk veel meer op.

Stel, je hebt een patiënt bij wie je de bloeddruk niet onder controle krijgt. Dan is het de kunst om de échte reden van het probleem boven water te krijgen. Op den duur zal je merken dat je patiënt dan minder vaak hoeft te zien voor de bloeddruk.”

Vragen over Positieve Gezondheid?

Ageeth Nolet

Projectcoördinator Positieve Gezondheid 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl