Binnen één jaar 188 verwijzingen naar SWT

6 minuten

Vanaf januari 2023 is gestart met het verwijzen naar sociaal wijkteams (SWT) in Purmerend, en aansluitend in Edam-Volendam en nu drie wijken in Zaanstad.

Door middel van een praktisch verwijsformulier in VIPLive kan de huisarts en POH een digitale verwijzing doen naar het SWT. De teller liep al snel op naar 188 in februari dit jaar. Een mooie ondersteuning voor de huisartsenpraktijken dus.

“Goed overdragen naar het juiste loket”

Momenteel worden gesprekken gevoerd met de overige SWT’s voor aansluiting in Zaanstad, Waterland en Landsmeer. Zodra er meer bekend is worden de huisartsen en praktijken hierover geïnformeerd.

Meest voorkomende verwijsredenen

  1. meerdere factoren verwijzing
  2. maatschappelijke hulpverlening
  3. ontmoeting en activiteiten

Meeste verwijzingen door

  1. Wijk Wheermolen: 90 totale verwijzingen*
  2. Wijk Centrum en Gors: 29 verwijzingen
  3. Wijk Edam-Volendam: 25 verwijzingen

*Deze wijk is als eerste gestart.

Ervaringen uit de praktijk

“De mogelijkheid om op deze manier te verwijzen, levert op dat we mensen beter kunnen helpen. Veel vragen waarmee ze bij ons komen zijn primair helemaal niet medisch. Dan is het fijn om niet te hoeven zeggen: ‘hoort niet bij mij, zoek maar verder’, maar dat je ze goed/warm over kan dragen aan het ‘loket’/plek waar ze wel/beter geholpen kunnen worden.

En het is mogelijk vanuit het SWT om ons een terugkoppeling te geven zodat we weten of er hulp ingezet kan worden voor de patiënt.”

Huisarts Miriam Smit, praktijk in Wheermolen Purmerend

Wat is het voordeel van het verwijzen via VIPLive?

De huisarts en POH kan vanuit het HIS met de SSO-knop/tegel VIPLive direct naar het verwijsmenu in VIPLive en de verwijzing naar het SWT invoeren. Voor bijvoorbeeld:

  • een hulpvraag heeft over bijvoorbeeld mantelzorg,
  • bijvoorbeeld geldzorgen heeft.

Is een terugkoppeling naar het HIS mogelijk?

Vanuit VIPLive kan de huisarts en POH kiezen voor een automatische terugkoppeling naar het HIS/en patiëntendossier. Zo is iedereen van de praktijk op de hoogte. Daarnaast kan de verwijzing naar de patiënt worden gemaild of worden uitgeprint.

Mag je gegevens delen met het wijkteam? En zo ja, welke gegevens deel je?

Ja het is mogelijk via VIPLive om te communiceren met andere zorgprofessionals binnen de 1e lijn en het sociaal domein omdat het samenwerkingsplatform AVG-proof is.

De mate van het delen van informatie (anders dan de verwijsredenen in het verwijsmenu) valt samen met de context van de verwijzing (doelmatig, subsidiair en proportioneel). Dit alles wordt tijdens de scholing AVG behandeld, welke informatie wissel je uit, maar ook welke randvoorwaarden er verder gelden.

Zie de scholingsagenda met nog een aantal aanmeld data voor de huisartsen: AVG en samenwerking in de zorg met het sociaal domein, wat kan wél? – HZW Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland

Bovenstaande scholing is speciaal voor huisartsen. Na de zomer zal een op maat scholing voor praktijkmanagers en POH’s worden gemaakt. Deze zie je straks terug in de scholingsagenda.

Video

Versturen verwijzing naar sociaal domein (3:24 minuten)

Vragen?

Met vragen over wijkgericht werken kun je terecht bij:

Pien Huijgens

Wijkcoördinator Purmerend, Beemster & Landsmeer 06-83528816 p.huijgens@hzwhuisartsenzorg.nl

Candy Smit

Wijkcoördinator Waterland 06-57537137 c.smit@hzwhuisartsenzorg.nl

Saskia Jonker

Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer 06-23999817 s.jonker@hzwhuisartsenzorg.nl

Daniëlle Ofman

Wijkcoördinator Zaandam 06-45462262 d.ofman@hzwhuisartsenzorg.nl

Voor vragen over VIPLive kun je contact opnemen met:

Astrid Krikke

Coördinator Digitale Zorg 06-57729481 viplivehuisarts@hzwhuisartsenzorg.nl