Al meer dan 50 verwijzingen van huisarts/POH naar sociaal wijkteam in Purmerend

5 minuten

Vanaf januari is in de wijken Overwhere Wheermolen met zeven huisartsenpraktijken gestart met het digitaal verwijzen naar het sociaal wijkteam (SWT).

Door middel van een praktisch verwijsformulier kan de huisarts en POH een (digitale) verwijzing doen naar het SWT. De teller liep al snel op!

Ervaring leert dat de ‘verwijsroute’ prettig werkt voor zowel de huisartsenpraktijk als het SWT. Daarom is de werkwijze nu Purmerend breed mogelijk voor alle praktijken. Met eind juni het laatste team in de Beemster.

“Verwijzen met (terug)-koppeling HIS scheelt tijd en rompslomp”

Wat is het voordeel van het verwijsformulier?

De huisarts en de POH kunnen direct, snel en veilig verwijzen naar het SWT met een digitaal verwijsformulier als blijkt dat de patiënt:

  • een probleem ervaart op een ander vlak dan medisch,
  • een hulpvraag heeft over bijvoorbeeld mantelzorg,
  • bijvoorbeeld geldzorgen heeft.

Daarnaast kun je het verwijsformulier ook meegeven aan de patiënt.

Wat is het voordeel van deze samenwerkingswijze voor de patiënt en de huisarts/POH?

De huisarts en/of POH verwijzen direct door naar het wijkteam die op haar beurt contact opneemt met de patiënt; een snelle en ‘warme overdracht’ dus. Ook kan de patiënt ervoor kiezen om zelf naar het SWT te stappen. Het verwijsformulier kan dan een prettige houvast geven voor de patiënt die het lastig vindt om hulp te vragen.  

Daarnaast is het voordeel dat de huisarts en POH nu zeker weten dat de verwijzing terecht komt bij een professional van de welzijnsorganisatie in Purmerend (Clup Welzijn), en niet bij een vrijwilliger.

Is de digitale verwijzing via VIPLive tijdbesparend?

De verwijzing is simpel en snel. Via de SSO-koppeling in het HIS opent de patiëntinformatie direct in VIPLive. Zo hoef je niet eerst apart in te loggen in een ander systeem. De patiëntgegevens worden vanuit het HIS overgenomen. Via een uitklapmenu kun je de zorg- en hulpvraag invoeren. Met een directe terugkoppeling naar het HIS. Geen gedoe met knip- en plak werk of uploaden. Dit scheelt tijd en rompslomp.

“Er wordt nu een groep mensen bereikt die nog niet in beeld was bij het wijkteam.”

Geeft het sociaal wijkteam ook een terugkoppeling?

Pien Huijgens, wijkcoördinator HZW: “Ja zeker, het SWT kan met VIPLive ook een korte terugkoppeling geven. De huisartsenpraktijk ontvangt dit via een Edifact bericht.”

Hoe ervaart het sociaal wijkteam deze samenwerking?

De medewerkers van de wijkteams zijn ook enthousiast over deze werkwijze; meer verwijzingen is meer mensen die het SWT kan helpen. De patiënten krijgen een persoonlijke uitnodiging na de verwijzing. Pien: “Er wordt nu een groep mensen bereikt die nog niet in beeld was bij het wijkteam.”

Kan ik nu al gelijk verwijzen naar een SWT in mijn wijk?

Alle huisartsenpraktijken in Purmerend kunnen verwijzen naar alle wijkteams. In Edam-Volendam-Zeevang is ook nét gestart met 1 praktijk en in Zaanstad start 1 praktijk met 1 wijkteam.

Vragen?

Wil je meer informatie over verwijzen naar sociaal wijkteams?

Astrid Krikke

Coördinator Digitale Zorg 06-57729481 viplivehuisarts@hzwhuisartsenzorg.nl

Voor kennismaken en samenwerking met andere zorgverleners kun je contact opnemen met jouw wijkcoördinator.

Pien Huijgens

Wijkcoördinator Purmerend, Beemster & Landsmeer 06-83528816 p.huijgens@hzwhuisartsenzorg.nl

Candy Smit

Wijkcoördinator Waterland 06-57537137 c.smit@hzwhuisartsenzorg.nl

Saskia Jonker

Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer 06-23999817 s.jonker@hzwhuisartsenzorg.nl

Daniëlle Ofman

Wijkcoördinator Zaandam 06-45462262 d.ofman@hzwhuisartsenzorg.nl