PZP update – juni 2023

5 minuten

Rinske Lankhorst kaderarts palliatieve zorg
Rinske Lankhorst
Pieter Knibbe

Rinske Lankhorst en Pieter Knibbe, kaderartsen Palliatieve Zorg, kijken zeer tevreden terug op de vier PZP scholingen die zij afgelopen maanden hebben gegeven.

De PZP scholing gaat o.a. over:

  • Hoe voer je inhoudelijk een goed gesprek over Proactieve Zorg Planning?
  • Hoe verwerk je de uitkomsten van het gesprek in het dossier?
  • Hoe werkt het invullen van het formulier in VIPLive?
  • Hoe werkt het met de overdracht naar (in eerste instantie) de huisartsenpost en het declareren?

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding dient de huisarts de geaccrediteerde PZP scholing te hebben gevolgd.

Het doel van PZP is het voorkomen van onder- of overbehandeling in de palliatieve fase en het leveren van passende zorg.

Ervaringen van deelnemers PZP nascholing

Miriam Smit, huisarts

“Met één muisklik gaan de behandelwensen ook naar de HAP. Hoef je niet meer apart over na te denken!.”

Liesbeth Vos, huisarts

“Het is zinvol omdat het onderdeel is van een groter plan, namelijk met alle andere zorgverleners. Uniformiteit hierin is belangrijk.”

Helmert Bleijerveld, verpleegkundig POH huisartsenzorg/ouderenzorg/oncologische-zorg/intensieve-zorg en praktijkmanager

“Het PZP gesprek is om meerdere redenen zeer zinvol, waarbij naar mijn mening de belangrijkste reden is dat partners of ouders met kinderen in gesprek met elkaar raken. Ik leg de procedure uit en laat de toolkit gezamenlijk invullen, zodat partners of kinderen weten wat de wensen en/of grenzen zijn.

Dat de wensen en grenzen in het sociaal netwerk bekend zijn, is minstens zo belangrijk dan dat het bekend is bij de HAP en/of ziekenhuis.”

Resultaten

In totaal hebben 75 huisartsen en 48 POH’s/verpleegkundigen de PZP scholing gevolgd. De deelnemers waren erg gemotiveerd en geïnteresseerd in het onderwerp Proactieve Zorgplanning. De toelichting van het uniforme werkproces, het PZP formulier en de korte instructievideo omtrent het gebruik in VIPLive werden goed ontvangen. Door het oefenen met de casuïstiek werd snel duidelijk dat het voeren van een kwalitatief PZP gesprek best ingewikkeld én een proces is.

De scholing is een aanzet om te starten met de PZP gesprekken. Inmiddels hebben 49 praktijken al 604 PZP gesprekken geregistreerd in VIPLive.

Op de PZP pagina is steeds meer handige informatie te vinden over PZP. Er is een voorbeeld poster die je kunt gebruiken om patiënten te informeren dat een PZP gesprek mogelijk is.

Vervolgstappen

Ons streven is dat alle huisartsen in onze regio straks de PZP scholing hebben gevolgd. Op die manier kunnen er kwalitatieve PZP gesprekken op een uniforme werkwijze gevoerd en geregistreerd worden.

In het najaar organiseren wij daarom nog één allerlaatste PZP scholing voor huisartsen en POH’s. In het eerste kwartaal van 2024 bieden wij een PZP vervolgscholing aan met de focus op de gespreksvoering. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor updates.

Vragen?

Voor algemene vragen over PZP kun je contact opnemen met:

Cindy Groot

Projectcoördinator Zorgprogramma’s 06-26560742 c.groot@hzwhuisartsenzorg.nl

Voor vragen over VIPLive kun je contact opnemen met:

Astrid Krikke

Coördinator Digitale Zorg 06-57729481 viplivehuisarts@hzwhuisartsenzorg.nl