Proactieve Zorgplanning is de mogelijkheid voor individuen om persoonlijke wensen/voorkeuren en grenzen voor toekomstige medische behandeling en zorg te bepalen, te bespreken met naasten en zorgverleners, vast te leggen en zo nodig te herzien.
Voor elk individu, ongeacht de mate van kwetsbaarheid door ziekte, beperking of leeftijd.
Het doel van PZP is het voorkomen van onder- of overbehandeling in de palliatieve fase en het leveren van passende zorg.
Regioplatform
In de regio Zaanstreek Waterland is al geruime tijd veel aandacht voor PZP. HZW is een partner in het Regioplatform waar PZP voor de regio wordt uitgewerkt. Het ontwikkelen van een uniforme werkwijze om vooral informatie deelbaar te maken in de regio is in volle gang maar zal waarschijnlijk in 2024 gereed zijn.
Als partner van het Regioplatform wil HZW de huisartsenpraktijken in de regio Zaanstreek Waterland vooruitlopend ondersteunen bij de praktische invulling en bekostiging van de implementatie van de PZP gesprekken.
PZP gesprek
Om goede en passende medische zorg te geven is het belangrijk tijdig te weten wat iemand wel of juist niet wil aan zorg. Door behandelwensen en -grenzen gezamenlijk te bespreken en vast te leggen kan hierop worden geanticipeerd. Zo kan de zorg afgestemd worden op persoonlijke wensen, waarden en behoeften.
Idealiter vindt zo’n gesprek plaats op een rustig moment, vóórdat een mogelijk acute situatie zich voordoet. Bij voorkeur door de huisarts of zorgverlener met wie de patiënt een goede behandelrelatie heeft en die bekend is met de ziektegeschiedenis.
ACP/PZP formulier
Er is een overdrachtsformulier, het ACP formulier, voor het vastleggen, registreren en delen van de PZP gesprekken in VIPLive. Het ACP formulier in VIPLive is conform de huidige landelijke leidraad en het ingevulde formulier is direct zichtbaar als alert bij de HAP.
VIPLive – ACP/ PZP print formulier (februari 2023)
PDF bestand
ACP stappenplan (oktober 2022)
PDF bestand
VIPLive – ACP/ PZP print formulier patiënt versie (februari 2023)
PDF bestand
Scholing PZP gesprek
Scholing wordt gegeven door de kaderartsen van de commissie Palliatieve Zorg voor:
- Het voeren van kwalitatieve PZP gesprekken door huisartsen
- Het invullen/registreren van het formulier in VIPLive voor, in eerste instantie, de overdracht aan de Huisartsenpost.
- Naast de overdracht aan de Huisartsenpost is de overdracht aan een medisch specialist, als de patiënt bekend is, ook noodzakelijk om dubbel werk te voorkomen.
Het is de bedoeling dat de huisarts de scholing samen doet met zijn/haar POH-S en/of POH ouderen/intensieve zorg. Accreditatie voor huisartsen (GAIA) en praktijkondersteuners (NVvPO) is aangevraagd.
Overdracht Huisartsenpost
Het ingevulde ACP/PZP formulier is in VIPLive zichtbaar als alert bij de Huisartsenpost.
Bekostiging door Zilveren Kruis
Zilveren Kruis ziet het belang van de PZP gesprekken en heeft vergoedingen vastgesteld voor:
PZP gesprek in jaar 1
Betreft het aanbieden van het gesprek, uitleg en overhandigen van informatiemateriaal, het houden van het gesprek zelf en de registratie (Patiënt, VIP, HAP, Ziekenhuis).
PZP vervolggesprek
Betreft de jaarlijkse vervolggesprekken.
Voorwaarden vergoeding PZP gesprekken
- Scholing PZP gesprekken
Om in aanmerking te komen voor de vergoeding dient de huisarts de geaccrediteerde scholing te volgen. - Registratie ACP formulier VIPLive
Registratie van het PZP gesprek vindt plaats in VIPLive via het ACP formulier. - Overdracht huisartsenposten (HAP)
De informatie uit het PZP gesprek wordt, in eerste instantie, gedeeld met de HAP. - Declareren PZP gesprekken
De huisarts slaat het ACP formulier op in VIPLive en vervolgens wordt het formulier geregistreerd als een ingevuld formulier. De huisarts hoeft geen extra handeling te verrichten voor het declareren.
Per kwartaal ontvangt de huisartsenpraktijk de PZP vergoeding.
Vragen?
Voor algemene vragen over PZP kun je contact opnemen met:
Voor vragen over VIPLive kun je contact opnemen met: