Over thuiszitten en versteld staan van jezelf

4 minuten

In gesprek met Paul over zijn ervaringen met Positieve Gezondheid

V.l.n.r.: Monique, Paul en Ageeth

In de regio Zaanstreek Waterland zijn we in 2021 aan de slag gegaan met meer persoonsgerichte zorg door middel van het gedachtegoed Positieve Gezondheid. In een reeks interviews laten we een paar mensen aan het woord die bezig zijn met de implementatie van Positieve Gezondheid in onze regio.

Deze keer zitten Paul (patiënt) en Monique Veerman (POH bij huisartsenpraktijk Nota/Swart) aan tafel met Ageeth Nolet (projectcoördinator Positieve Gezondheid) om hun ervaringen te delen met Positieve Gezondheid.

Wat weet je van Positieve Gezondheid?

Paul, om wie het allemaal draait bij dit gesprek, steekt van wal. “Ik weet nog van het spinnenweb. Ik zat er in die tijd een beetje doorheen en mijn suikers liepen ook wat op. Monique vertelde toen dat de praktijk bezig was met positieve gezondheid en heeft mij uitgelegd wat het is. Het leek mij fijn om eens te kijken naar het spinnenweb.

Ik vond het goed en serieus. Uit het spinnenweb kwam naar voren dat ik bezig moet zijn. Ik kan niet stilzitten. Thuiszitten is al helemaal niks voor mij. Ik ben als vrijwilliger aan de slag gegaan én werk nu drie ochtenden in de week.”

Monique: “En Paul, je werd ook energieker toen, weet je nog? Je bent ook meer gaan bewegen. En je hebt zelf dingen bedacht die je zou kunnen gaan doen. Dat mag best wel gezegd worden.”

Hoe vind je dat?

Paul straalt: “Ik vind dat leuk joh. ‘s Morgens vroeg al op het werk zijn en dan even met de directeur praten. Dat is leuk man, dat is gigantisch.

Monique vult aan: “Dat heb je helemaal zelf geregeld he, nadat je het spinnenweb had ingevuld. Daar mag je best wel trots op zijn!”.

Hoe vond je het om zelf aan het roer te staan van je gezondheid?

“Geweldig mooi! Het ging eerst een paar weken goed, daarna iets minder. Toen heb ik weer gesproken met Monique en ging het weer beter.”

Trots zegt Paul: “Maar door dat spinnenweb ben ik wel weer helemaal op mijn plek terecht gekomen, en sta ik waar ik nu sta.”

Monique vult aan: “Na een jaar hebben we nog een keer het spinnenweb ingevuld. We zagen toen echt verschil. Dat vonden we allebei heel erg mooi om te zien. Vooral ook voor Paul.” Paul knikt bevestigend.

Monique vertelt verder: “Als Paul nu naar de jaarcontrole komt, kijk ik verder dan alleen zijn waardes. Dan luister ik naar de mens Paul. Een kleine moeite en het doet hem goed.”

Zou je het spinnenweb aan anderen aanraden?

Paul, volmondig: “Ja, dat is één ding dat zeker is. Voor iedereen bij wie het even wat minder lekker loopt of in de put zit.”

Wat wil je als laatste nog zeggen?

“Ik sta er versteld van dat zoiets kleins zó veel voor mij heeft kunnen betekenen,” zegt Paul.

Word jij de nieuwe collega van Monique?

Huisartsenpraktijk Nota en Swart is op zoek naar een doktersassistent/(junior)triagist. Uren in overleg en thuiswerken behoort ook tot de mogelijkheden. Neem contact met Mechteld Nota of Monique Veerman op voor meer informatie. Contactgegevens staan o.a. op de praktijkwebsite.

Meer weten over Positieve Gezondheid?

Ageeth Nolet

Projectcoördinator Positieve Gezondheid 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl