Positieve Gezondheid inspiratie

9 minuten

Horen, zien en … doen!

Kijk om je heen, en je ziet het overal: Positieve Gezondheid. Het lijkt wel of iedereen ermee bezig is, net als jullie. Hieronder vind je handvatten en tips om je kennis op te frissen en je te inspireren.  

Verschillende podcasts die de moeite van het luisteren waard zijn (horen). Series en programma’s die je na het kijken ervan enthousiasmeren en tot actie aanzetten; je eraan herinneren waarom je het ook alweer doet en hoeveel werkplezier het kan opleveren (zien). Maar ook onderbouwde artikelen met voorbeelden waar en door wie Positieve Gezondheid kan worden ingezet (lezen). En natuurlijk de theorie achter Positieve Gezondheid, om de kennis nog eens op te frissen (leren).  

We hopen dat dit een mooie schatkist vol inspiratie oplevert, waarmee we jullie bevlogenheid om Positieve Gezondheid in te zetten en uit te dragen nog meer kunnen ondersteunen. 

Horen 

Podcast “Een lichter spreekuur: oplossingsgericht werken in de HA”

Een podcast over oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk aan de hand van Positieve Gezondheid. Een aanrader!  

Duur: 56 minuten 30 seconden

Podcast “De podcast voor luie hulpverleners: positieve gezondheid” 

Dé podcast waarin je alles te weten komt over positieve psychologie en oplossingsgericht werken. In deze aflevering wordt Positieve Gezondheid besproken. 

Duur: 29 minuten, 13 seconden 

Podcast serie: Positieve Gezondheid

De 8-delige Podcast “Positieve Gezondheid” gaat over de 6 pijlers van het spinnenweb en hoe je deze kunt toepassen in de praktijk. 

Met meer energie naar huis – oplossingsgericht werken voor de doktersassistent

Een podcast over oplossingsgericht werken speciaal gemaakt voor het goud van de praktijk: de doktersassistenten!

In deze podcast gaan de sprekers (Tessa Dijkman en Pieter Jansen) in op de vraag hoe je als doktersassistent met meer energie naar huis kan, hoe je hospitality in de huisartspraktijk vormgeeft en hoe je op je werk een positieve sfeer creëert.

Zien 

De Verwondering (KRO*NCRV)

Annemiek Schrijver gaat in gesprek met Machteld Huber.

Je kunt deze aflevering ook als podcast luisteren:

Hoe werkt Positieve Gezondheid?

Deze korte animatie legt uit wat Positieve Gezondheid is en hoe het werkt. Je kunt de animatie op je website zetten, op het wachtkamerscherm, of de link meesturen naar de patiënten die de vragenlijst gaan invullen 

Veerkracht

Een viertal video’s waarin mensen vertellen over wat hen veerkracht geeft. En wat betekent dat dan in de praktijk? En hoe hou je eigenlijk de regie over je eigen leven?  

Aan de slag met Positieve Gezondheid

Een gesprek van 7 minuten over het belang dat iedereen binnen jouw praktijk op de hoogte is van de Visie & Ambitie ten aanzien van Positieve Gezondheid. Dit gesprek maakt onderdeel uit van de mini-college over Positieve Gezondheid van Bohn Stafleu van Loghum (zie onder kopje Leren) 

Patiëntbenadering

Een Engelstalige video: ‘The common and the right way to help patients’ van Jen en David Unwin. Dit rollenspel laat de ‘oude’ en ‘nieuwe’ manier zien waarop patiënten benaderd werden/worden.

Lezen

Positieve Gezondheid voor mantelzorgers – Tandem Magazine 2023

PDF bestand

Leren 

Vragen over Positieve Gezondheid?

Ageeth Nolet

Projectcoördinator Positieve Gezondheid 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl