“Oh, ik dacht dat die afspraak morgen was!”

4 minuten

Judith Kamphuijs geeft een afsprakenkaartje mee.

HZW heeft in samenwerking met het Achterstandfonds NH een gratis en handzaam afsprakenkaartje ontworpen voor de laaggeletterde en/of anderstalige patiënt.

Dit naar aanleiding van gesprekken met praktijken in achterstandswijken die aangaven dat patiënten vaker niet op tijd verschijnen op een afspraak.

Herken je dat ook in jouw praktijk? Dan is de kans groot dat de patiënt de afspraak niet kan opschrijven of niet begrijpt wanneer een volgend consult is ingepland.

Het kaartje met simpele symbolen zorgt voor een passende oplossing en vergroot de leesbaarheid voor de patiënt.

Onjuist gebruik van medicatie

Een ander veel voorkomend probleem voor laaggeletterde is het begrijpen van informatie over hun ziekte en medicatiegebruik. Met het kaartje kun je op de achterzijde van het kaartje aankruisen welk tijdsblok (symbool) van toepassing is voor medicatie inname voor de patiënt.

Wanneer gebruik je het afsprakenkaartje?

Judith Kamphuijs (praktijkmanager huisartsenpraktijk Wormerveer): “Wij merkten dat patiënten soms aangeven dat zij de dag en tijd van de gemaakte afspraak begrijpen, maar dan tóch niet verschenen. Assistentes en ook de huisartsen hier gebruiken de kaartjes vooral wanneer er sprake is van een taalbarrière of bij vermoeden van laaggeletterdheid.”

Wat ervaar je als voordelen?

“Onze ervaring is heel positief en de patiënt knikt vaak begrijpend. Vooral wanneer patiënten zonder tolk komen, is het fijn om hen een kaartje mee te kunnen geven voor de nieuwe afspraak. 

Een voordeel is dat je de klok zelf in kunt tekenen. Voor velen werkt een analoge tijd blijkbaar prettiger als een digitale tijd. Met als tip: plan een afspraak op het hele of het halve uur (indien mogelijk),” aldus Judith.

Zou je een andere praktijk adviseren om gebruikt te maken van het afsprakenkaartje?

“Ik zou het andere praktijken zeker aanraden,” roept Judith. “De meeste praktijken zullen voor fysiek gemaakte afspraken toch al wel werken met een afsprakenkaartje. Dan is de overstap snel gemaakt. Het aantal no-shows (met als oorzaak de taalbarrière) wordt echt minder!”

Bestellen van afsprakenkaartjes

Je kunt deze afsprakenkaartjes via de mail bestellen: info@hzwhuisartsenzorg.nl.

Vragen over laaggeletterdheid en wijkgericht werken?

Neem contact op met je wijkcoördinator.

Saskia Jonker

Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer 06-23999817 s.jonker@hzwhuisartsenzorg.nl

Daniëlle Ofman

Wijkcoördinator Zaandam 06-45462262 d.ofman@hzwhuisartsenzorg.nl

Pien Huijgens

Wijkcoördinator Purmerend, Beemster & Landsmeer 06-83528816 p.huijgens@hzwhuisartsenzorg.nl

Candy Smit

Wijkcoördinator Waterland 06-57537137 c.smit@hzwhuisartsenzorg.nl