Matthijs Rumke over oplossingsgericht werken vanuit Positieve Gezondheid

4 minuten

In het voorjaar geeft Matthijs Rumke de scholing: Oplossingsgericht werken vanuit Positieve Gezondheid.

Deel 1 bestaat uit een plenaire bijeenkomst. Tijdens deze training wordt in anderhalf uur de theorie opgefrist en verder verdiept.

Deel 2 is een vaardigheidstraining in een kleine groep van maximaal 8 deelnemers.

“De training is heel praktisch en concreet!”

Waarom is deze training zo leuk?

“De training is zo leuk omdat, althans dat hoor ik terug, het vooral heel praktisch, eenvoudig en heel concreet is. Geen complexe modellen of ingewikkelde procedures, maar gewoon recht door zee, precies over datgene waarover het zou moeten gaan; wat kan/moet de patiënt gaan doen in plaats van wat jij als hulpverlener gaat oplossen. Maar dat vraagt wel een andere visie op zorg dan gemiddeld gewend is. Want jij kan als hulpverlener uiteindelijk niks oplossen. Jij kan de patiënt niet genezen. Hoogstens kan een ziekteproces vertraagd worden of, bij voorkeur, gestopt. Maar dan begint het pas écht.

Herstellen doet iemand vervolgens vooral zelf. Dan moet de patiënt dus aan de slag… niet jij als hulpverlener. Dat kan nog weleens confronterend zijn, maar dat maakt het juist zo boeiend. En humor is dan ook zeker helpend, dus dat mag ook!”

Waarom sluit de training Oplossingsgericht werken zo goed aan bij Positieve Gezondheid?

“Dit zou een ‘open-deur’ moeten zijn. Het sluit zo goed aan omdat de focus van deze training niet op de aandoening is gericht maar op de mens. Een expliciete concretisering van de transitie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. En dat is precies het uitgangspunt van zowel positieve gezondheid als deze training. En eerlijk gezegd, in mijn beleving zou dat altijd het uitgangspunt moeten zijn.”

Wat is het doel van deze training?

“Het expliciete doel van de training is dat deelnemers leren om de regie terug te leggen daar waar die hoort; bij de patiënt. Het gaat niet om “de klacht”, maar om het uiteindelijke gedrag van degene mét de klacht. Hoe gaat iemand ermee om, ofwel zijn of haar ‘copingstyle’. Wat is nou handig en wat is onhandig maar vooral; hoe vertel ik iemand dat?”

Wat zijn jouw ervaringen met deze training?

“Mijn ervaring is dat deelnemers over het algemeen best wel wéten dat het uitgangspunt heel simpel is. Maar het ‘doen’ in de praktijk, het daadwerkelijk toepassen blijkt vaak het struikelpunt. Het klinkt misschien onaardig, maar veel hulpverleners hebben de neiging om vooral ‘aardig’ over te willen komen, waardoor ze niet op het juiste moment de écht benodigde boodschap overbrengen. Vaak vanwege conflictvermijding.

Het is de kunst om daarmee te oefenen, en dat is precies hetgeen wat we in deze training doen! Niet alleen in theorie, maar juist ook in de praktijk. Bij voorkeur met eigen casuïstiek waardoor je zeer realistisch kan trainen. En over het algemeen wordt dat het meest gewaardeerd. Niet altijd makkelijk, maar wel zeer functioneel.  Daardoor kan je het écht morgen in de praktijk anders doen en écht het verschil maken.”

Meer weten over Positieve Gezondheid?

Ageeth Nolet

Projectcoördinator Positieve Gezondheid 075-2010221 info@hzwhuisartsenzorg.nl