Als mantelzorger geef je langdurig zorg, vaak naast je eigen gezin, werk en/of opleiding. Je krijgt te maken met allerlei regels en instanties.
Overbelasting ligt op de loer. Gelukkig is er hulp!
In Nederland is 1 op de 3 mensen mantelzorger. Mantelzorgers zijn onmisbaar voor hun naasten die hulp nodig hebben. Zij hebben hierbij goede ondersteuning nodig. Zodat zij hun naasten zo goed mogelijk kunnen helpen en niet overbelast raken.
“Houd de mantelzorger gezond”
Vanuit gemeentes zijn er verschillende organisaties waar een POH en huisarts naar toe kan verwijzen voor hulp en ondersteuning bij mantelzorg. Een opsomming van gratis voorzieningen per gemeente rondom mantelzorg vind je op deze pagina.
Hoe herken je een mantelzorger?
Een mantelzorger is iemand die langdurig en onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit zijn omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.
Je kunt denken aan: mantelzorgers van mensen met psychiatrische problemen, partners van mensen met dementie of mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Mantelzorgers die mantelzorg combineren met werk, kinderen en/of andere taken.
Vaak ontstaan er fysieke en psychische klachten wanneer mantelzorgers overbelast zijn.
Welke ondersteuning is er voor de mantelzorger?
Het is belangrijk dat de mantelzorger zich gehoord en gesteund voelt, weten waar en bij wie ze hulp kunnen krijgen. Hierin kan de huisartsenpraktijk een essentiële rol spelen door tijdig signalen van overbelasting te herkennen en door te verwijzen naar passende hulp.
Voor alle werkgebieden geldt de voorziening Respijtthuis Het Buitenhuis in Wijdewormer met eigen bijdrage, de rest wordt vergoed vanuit WLZ of WMO. Daarnaast kan er een mantelzorgmakelaar ingezet worden voor brede ondersteuning.
Gemeente Zaanstad
In de gemeente Zaanstad is in maart 2024 het Stedelijke mantelzorgteam gestart. Het mantelzorgteam heeft als taak om (overbelaste) mantelzorgers in Zaanstad te ondersteunen. Door de complexiteit en de omvang van de hulpvragen wordt tijd vinden voor het bieden van goede mantelzorgondersteuning voor de sociale wijkteams steeds lastiger.
Het stedelijk mantelzorgteam, en specifiek de coaches daarin, speelt een waardevolle rol in de ondersteuning van mantelzorgers. Door hun tijd en aandacht voor een “luisterend oor” kunnen zij mantelzorgers niet alleen emotionele steun bieden, maar ook helpen bij het vinden van praktische oplossingen. Dankzij hun kennis van de mogelijkheden en de sociale kaart kunnen de coaches mantelzorgers doorverwijzen naar passende hulp.
Om een mantelzorger aan te melden bij het Stedelijk mantelzorgteam Zaanstad stuur je een mail naar: mantelzorgcoach@swt.zaanstad.nl
Verwijzen via VIPLive naar het Sociaal Wijkteam kan ook. Zij zorgen dat het bij het Stedelijk mantelzorgteam Zaanstad terecht komt. NB. niet bij alle sociaal wijkteams in Zaanstad mogelijk.
Zaanstad: Sociaal wijkteams, Mantelzorg Zaanstad en Stichting Mantelzorgers Onder Elkaar (MOE).
Vragen? Neem contact op met jouw wijkcoördinator
Saskia Jonker
Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer 06-23999817 s.jonker@hzwhuisartsenzorg.nlWormerland en Oostzaan
Ook de praktijken in Wormerland kunnen verwijzen via VIPLive naar het sociaal team.
Wormerland: Gemeente Wormerland en WelzijnWonenPlus
Oostzaan: Gemeente Oostzaan en WelzijnWonenPlus
Vragen? Neem contact op met jouw wijkcoördinator
Saskia Jonker
Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer 06-23999817 s.jonker@hzwhuisartsenzorg.nlGemeente Edam-Volendam en Waterland
Ook de praktijken in Edam, Volendam, Oosthuizen en Middelie kunnen verwijzen via VIPLive naar het Wijksteunpunt.
Edam-Volendam : Sociaal wijkteam: Wijksteunpunt Edam-Volendam
Oosthuizen: Naast wijksteunpunt Edam Volendam, ook Mantelzorgondersteuning via De Zorgcirkel
Waterland: gemeente Waterland en WelzijnWonenPlus
Vragen? Neem contact op met jouw wijkcoördinator
Gemeente Purmerend
In de gemeente Purmerend kan men een beroep doen op de mantelzorgregisseur. Deze is in dienst bij de Gemeente Purmerend en is te benaderen door alle burgers in Purmerend die mantelzorg verlenen. Zij registreert de mantelzorgers in het mantelzorgregister, zodat beter in beeld is hoeveel mantelzorgers de gemeente telt. Daarnaast geeft zij advies en informatie, biedt mentale ondersteuning en onderzoekt samen met de mantelzorger of er mogelijkheden zijn waarmee de mantelzorger ontlast kan worden. Zij kent het voorveld en de mogelijkheden in de gemeente goed. De mantelzorgregisseur kan via de website van de gemeente bereikt worden, ook gewoon door de burger, er is geen verwijzing nodig.
Huisartsenpraktijken in Purmerend kunnen via VIPLive verwijzen naar het sociaal domein voor mantelzorgondersteuning.
Sociaal wijkteams, Mantelzorgondersteuning van Clup Welzijn en WelzijnWonenPlus. Daarnaast biedt de
Gemeente Purmerend ook ondersteuning.
Vragen? Neem contact op met jouw wijkcoördinator
Pien Huijgens
Wijkcoördinator Purmerend, Beemster & Landsmeer 06-83528816 p.huijgens@hzwhuisartsenzorg.nlLandsmeer
Landsmeer: Gemeente Landsmeer