Huisarts Mark Koster over Positieve Gezondheid en de toekomst

3 minuten

Sinds september 2021 is Mark Koster, huisarts in Assendelft, bezig met Positieve Gezondheid.

Dit is een werkwijze die o.a. gebruik maakt van een vragenlijst en een visualisatie van de antwoorden van de patiënt in een spinnenweb.

Om hiermee goed aan de slag te gaan hebben zij (de huisartsen en de POH’s somatiek) een training gevolgd.

“Een manier die ik al gedeeltelijk deed, maar dit gaat een stapje verder,” vertelt Mark.

Wat betekent voor jou Toekomstbestendige Huisartsenzorg?

“Na de Tweede Wereldoorlog richtten we ons in de gezondheidszorg vooral op lang(er) leven. Op dit moment zijn we veelal klacht gericht bezig. In de toekomst zal dit veel integraler zijn. De rol van de patiënt is veel groter en ook zijn motivatie speelt een belangrijkere rol.”

Waarom is de verandering in de manier van zorg leveren nodig?

“Vergrijzing!”, roept Mark direct. “Er komen steeds minder behandelaars per patiënt doordat de patiënten ouder worden. In sommige gebieden in Nederland waren er in 2000 5 werkenden op 1 gepensioneerde en in 2040 is dat er maar 1! En die ene hoeft niet eens in de gezondheidszorg te werken. Op dezelfde manier doorgaan kunnen we straks dus niet volhouden. Positieve Gezondheid is een tool die voor ons als een reddingsboei kan dienen. Het helpt bij een andere aanpak en het kijken naar de gehele patiënt.”

Bij wat voor patiënten zet jij Positieve Gezondheid in?

“Het liefst natuurlijk bij allemaal, maar dat kan helaas niet vanwege de tijd. Ik gebruik het nu bij chronisch zieken en patiënten die vaak komen. 

Het kan soms verrassende resultaten opleveren. Niet zozeer de antwoorden van de vragenlijst, maar juist het gesprek erna. De vraag ‘Hoe is het met je?’ is heel erg breed en gaat niet over wat de patiënt wil. Ontwijken is dan prima mogelijk. Bij een zeer introverte ‘troost-eter’ kwam in het gesprek naar boven dat hij niet lekker in zijn vel zat door de negatieve sfeer op werk. Dit was niet eerder uitgesproken geweest. Dit geeft een aanknopingspunt.

Het is belangrijk dat de patiënt het verlangen krijgt naar verbetering. We moeten niet alleen bezig zijn met het wat en hoe, maar ook juist de waarom wil je veranderen.”

Vragen over toekomstgerichte huisartsenzorg en Positieve Gezondheid?

Ageeth Nolet

Projectcoördinator Positieve Gezondheid 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl