Huisartsen Alain Pasdeloup en Paul de Vries over Positieve Gezondheid

4 minuten

Paul de Vries (links) en Alain Pasdeloup (rechts)

Huisartsenpraktijk Volendam is in september 2020 verhuisd binnen hetzelfde pand. Meer ruimte en meer mogelijkheden.

“Het is nu veel prettiger werken.”

Waarom zijn jullie verhuisd?

Paul de Vries: “We waren te krap behuisd en daarom moesten we in beweging komen. We wilden een locatie waarbij we makkelijker kunnen samenwerken. De hardware staat nu, maar we moeten dit nog verder vormgeven.”

Alain Pasdeloup: “Het is hier nu veel prettiger werken. Wijkgerichte zorg is veel simpeler doordat we letterlijk met veel verschillende organisaties in één gebouw zitten. Voor patiënten ook veel fijner, want ze hoeven nu niet ergens anders heen.”

Wat betekent voor jullie Toekomstbestendige Huisartsenzorg?

Paul: “De regie in ziekte én gezondheid terugleggen bij de patiënt. Dit geeft een enorme winst op de kwaliteit van leven.”

Alain vult aan: “Niet kijken naar wat er niet kan. Kijken naar wat wél kan. Het leven niet laten bepalen door je ziekte of klachten.”

Hoe vinden jullie het om met de vragenlijst en het spinnenweb van Positieve Gezondheid te werken?

Paul: “Het spinnenweb maakt het heel visueel. Ik heb het net gebruikt bij een patiënt met veel verschillende lichamelijke klachten. Deze patiënt zegt zelf ook iedere keer: ‘daar ben ik weer’. Ik heb hem verteld dat het spinnenweb voor mij ook nieuw was, maar dat ik het graag wilde proberen. De patiënt was er blij mee en voelde zich enorm gehoord.”

“De interactie wordt anders,” vertelt Alain. “Het gaat om wat een klacht of ziekte betekent voor de patiënt en welke impact deze heeft op zijn leven. Het is door de vragenlijst heel goed inzichtelijk wat de kwaliteit van leven is op de verschillende domeinen.”

Jullie zijn naast huisartsenpraktijk ook onderdeel van een vitaliteitscentrum. Hoe sluit dit aan bij Positieve Gezondheid?

“Het vitaliteitscentrum is een samenwerking met o.a. fysiotherapie, pijnspecialisten en een sportschool,” vertelt Alain. “Als huisarts benaderen we actief patiënten die hier baat bij kunnen hebben. De POH begeleidt de groep. We werken hierbij ook nauw samen met een leefstijlcoach van het GLI-programma SLIMMER.” 

“Door bewegen je beter voelen!”

“Kijken naar de hele patiënt is voor ons belangrijk. GLI en Positieve Gezondheid zijn gezondheidsbevorderende benaderingen.”

“De paramedici die onderdeel zijn van het vitaliteitscentrum sluiten goed aan bij de verschillende thema’s van het spinnenweb,” voegt Paul toe. “Betere en zinnige zorg voor de patiënt doordat we meer binnenhuis kunnen doen. Maar het is wel veel hoor alles bij elkaar. Het opzetten en bouwen geeft energie, maar kost ook tijd. Een tip zou ook zijn: niet te veel tegelijk doen.”

Vragen over toekomstgerichte huisartsenzorg en Positieve Gezondheid?

Ageeth Nolet

Projectcoördinator Positieve Gezondheid 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl