GLI – Kennismaken met leefstijlcoach Kees Tol

4 minuten

Interview met Kees Tol leefstijlcoach SLIMMER.

“We bespreken het bredere plaatje.”

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.  

Voor wie is een GLI-programma geschikt?

“De basis is een verhoogd gewicht. Een GGR. Dat is een Gewichtsgerelateerd Gezondheids Risico. Mensen die door hun gewicht meer kans hebben op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. De doorverwijzing moet via de huisarts komen. De interne motivatie is wel belangrijk; anders houd je het niet vol. We kijken bij de intake waar iemand zit qua motivatie.”

Kees vervolgt met veel enthousiasme: “Het unieke is dat dit programma voor iedereen toegankelijk is. Je hoeft geen aanvullende verzekering te hebben. Ook gaat dit niet van je eigen risico af! Het is voor de patiënt dus geen financiële belasting.”   

Wat houdt het GLI-programma SLIMMER in?

“Het is een heel programma van twee jaar. Er zijn individuele en groepsbijeenkomsten. De eerste zes maanden wordt het sporten (bewegen) bij onze fysiotherapiepraktijk gedaan. Daarna gaan de deelnemers elders sporten. We weten allemaal dat bewegen belangrijk is! De juiste sport of beweegactiviteit voor jezelf vinden is soms een uitdaging. Hier begeleiden we de deelnemers bij. Via een beweegcoach van Teamsportservice ontdekt de groep wat er allemaal te doen is in de buurt. Als de deelnemers daar behoefte aan hebben dan organiseert de buurtcoach een clinic of proeflessen bij de gekozen sportvereniging.

Uiteraard worden, door onze diëtist de eetgewoontes besproken en zo nodig bijgestuurd. Maar we bespreken ook het bredere plaatje. Zo is het van belang ook hoe iemand in z’n vel zit, bewust wordt van zijn of haar plaats in het sociale deel van hun leven. Het is meer dan alleen het gewicht op de weegschaal.”

Gaat het programma ook door met alle corona-maatregelen?

“Ja, gelukkig wel. De groepen zijn nu wel wat kleiner dan voorheen, omdat we geen hele grote ruimte tot onze beschikking hebben.”

Wat maakt jouw beroep: leefstijlcoach zo leuk?

“Het geeft zo veel voldoening!”, roep Kees direct. “Het begeleiden, maar ook het zorgen dat mensen het kunnen vol houden en zich prettig blijven voelen. Het voelt heel goed als je een mens weer het plezier kan terug geven in zijn leven. Het is iedere keer weer fantastisch om van een deelnemer te horen dat het programma zijn of haar leven heeft veranderd.”

Meer weten over GLI?

Ageeth Nolet

Praktijk Coördinator 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.

Let op: de wachttijd verschilt per GLI-aanbieder.