Even voorstellen: Lotte Struiksma, bestuurslid

3 minuten

Huisarts Lotte Struiksma is sinds 7 februari bestuurslid. Na wat omzwervingen is zij nu vaste waarnemer in een huisartsenpraktijk in de Beemster, waar zij eerder al een zwangerschapswaarneming deed.

Het is voor het eerst dat een waarnemer in het HZW bestuur zit.

Waarom bestuurslid geworden?

“Het was iets waar ik al langer mee bezig ben. Ons prachtige vak is aan het veranderen. Er wordt steeds meer gevraagd van de huisarts. De vraag was wil ik aan zijlijn staan of invloed uitoefenen.

Mijn oma zei altijd: als je er iets van vindt dan schrijf je een brief. In plaats van die brief werd dat een e-mail, meekijken bij een bestuursvergadering en aanvullende gesprekken. Mijn enthousiasme werd aangewakkerd.

Ik vind het leuk om met vraagstukken én met mijn vak bezig te zijn.”

“Besturen is vooral puzzelen”

Met het bestuur denken we na over uiteenlopende vraagstukken en is het steeds puzzelen. Vooral meedenken en eventueel bijsturen. Gelukkig hoeven we dit niet allemaal zelf uit te zoeken en hebben we de verschillende commissies en kantoor ter ondersteuning.“

Niet praktijkhoudend huisarts versus waarnemer

“Een eigen praktijk past niet altijd in de levensfase waarin iemand zich bevindt. Ik ben nu heel bewust niet praktijkhoudend huisarts. De term niet praktijkhoudend dekt de lading beter dan waarnemer vinden wij als bestuur. Er zijn veel waarnemers die een vaste plek hebben. Voor goede huisartsenzorg en de continuïteit is dat essentieel.

Ik vind het heel leuk dat ik de stem van de niet praktijkhoudende artsen in de regio mag vertegenwoordigen in het bestuur. Het vertalen van hun visie en wensen, zodat vaste waarnemers ook vaste waarnemer in deze regio blijven… en wellicht praktijkhouder worden.”

Gezocht: Zaans bestuurslid

“Er zitten verschillen tussen Zaanstreek en Waterland. Het is belangrijk om in het bestuur hier ook aandacht voor te hebben. We zoeken daarom nog een huisarts uit de regio Zaanstreek.

Vragen voor het bestuur?

Marieke Kat

Directie- en bestuurssecretaresse 075-2010221 m.kat@hzwhuisartsenzorg.nl