“Crisis! De ICT doet het niet!”

4 minuten

Op 7 september was de jaarlijkse crisisteamoefening voor het Crisisteam. Deze keer hebben we ervoor gekozen dat de Hagro Coordinatoren HaROP (HCH) konden zien hoe een crisisteam overleg gaat. Zij kregen de rol van Observator.

Het scenario

Een digitale verstoring en een mogelijke hack, zorgde voor veel leerzame momenten.

Werkwijze

Andrea Brink logt in Crisis Suite

Het Crisis Team werkt volgens de beproefde methode van ‘de BOB’.

  • Beeld – Wat is er gebeurd? Om het Beeld te vormen is er feitelijke informatie nodig. Om de oefening wat smeuïger te maken werden wij ook gevoed met geruchten via social media en (digitale) kranten.
  • Oordeel – Wat zijn de knelpunten? Is dit binnen onze scope?
  • Besluit – Wat gaan we doen?

Er werd tijdens de oefening voor het allereerst met Crisis Suite gewerkt om te ‘loggen’; de BOB op te schrijven. In de praktijk bleek dit minder handig te werken dan de ouderwetse flipovers die we daarvoor gebruikten.

Is het buiten of binnen de scope van het Crisis Team?

Tijdens de oefening kreeg het Crisis Team een telefoontje van een vermoedelijke hacker die gegevens zou delen tenzij er 52 bitcoins (ruim 7 miljoen euro) werd overgemaakt binnen 2 uur.

Het Crisis Team heeft niet overal invloed op. Zij zijn voor:

  • Continuïteit van de huisartsenzorg.
  • Veiligheid huisartsenpraktijken en personeel.
  • Communicatie over de crisis.

Voor incidenten, rampen en crises met een cybercomponent wordt het Nationaal Cyber Security Centrum (landelijk) en de Informatie Beveligingsdienst (gemeentelijk niveau) en het Computer Emergency Response Team voor de zorg (Z-CERT) ingeschakeld.

Deze avond werd verzorgd door het Netwerkcentrum, een specialist op het gebied van crisisbeheer.

Weet jij wat je moet doen in een crisissituatie?

In de training De wereld van rampen en crises maak je kennis met scenariodenken, leer je wie onze ketenpartners zijn ten tijde van een ramp of crisis en doe je kennis op over hoe Crisisbeheersing bij de HZW geregeld is. Er staan meerdere data gepland.

Meer weten over het Crisis Team?

Andrea Brink

Crisisbeheersingexpert (CBE) 075-2010221 a.brink@hzwhuisartsenzorg.nl