Waarom naar een handtherapeut doorverwijzen?

3 minuten

Anna Curvers en Robert Klazema

In 2015 in het Handnetwerk Zaanstreek Waterland opgericht. Het netwerk heeft als doel de samenwerking te verbeteren en meer te stroomlijnen. Bij het netwerk zijn naast handtherapeuten ook een orthopedisch chirurg, een revalidatiearts en traumachirurgen betrokken.

Robert Klazema en Anna Curvers zijn beiden handtherapeut en vertellen in dit interview meer over hun werk en het belang van een snelle doorverwijzing. In de afgelopen 5 jaar is dit vakgebied enorm gegroeid.

“Nog veel onbekendheid over het werk van een handtherapeut in de 1e lijn”

Wat doet een handtherapeut?

Anna: “Een handtherapeut is een fysio- of ergotherapeut die een handtherapieopleiding heeft gevolgd. Door deze verdiepende opleiding hebben we veel verstand van de hand en pols. Naast behandeling van hand- en polsklachten, denken we ook mee in diagnostiek. Ook adviseren we over hervatting van dagelijkse activiteiten: denk aan tips..etc. Denk aan tips en trucs hoe je een waterkoker of je beker thee vast kunt houden zonder je duim te belasten.  

Robert: “Over het algemeen zien we veel overbelastingsklachten. In sommige gevallen kan door handtherapie een operatie worden voorkomen. Je slaat de eerste (kosteneffectieve!)stap over als de patiënt direct naar het ziekenhuis wordt verwezen.”

Wat zijn de grootste misvattingen op hand- en polsgebied?

“Dat artrose slijtage is!’ roept Anna direct. “Het is geen slijtage, maar een verandering rondom het gewricht. De patiënt heeft nog wel veel invloed over het verloop. De gedachte: ‘kan er toch niks aan doen,’ klopt dus niet. Ik vind het leuk dat ik mensen met artrose meer inzicht kan geven in hun klachten. Fantastisch om te zien dat mensen merken wat ze nog wél kunnen, … alleen dan met een aanpassing.”

“Sneller doorverwijzen bij een Mallet finger,”vult Robert aan. De eerste dagen zijn het belangrijkste. Een standaard spalk bij de huisarts werkt vaak niet goed. De juiste overstrekking van het vingerkootje krijg je alleen met een op maat gemaakte spalk. Een patiënt met een Mallet finger kan binnen een week terecht bij een handtherapeut voor zo’n op maat gemaakte spalk.”  

Hoe verwijs je naar een handtherapeut?

“Dat kan eenvoudig via ZorgDomein,”vertelt Anna. “Therapeuten van het Handnetwerk Zaanstreek Waterland zijn verspreid over de hele regio en goed te vinden via ZorgDomein”

“We hebben als netwerk geen logo of website. We zijn een echte WERKgroep. Het gaat om de inhoud. Het netwerk zorgt voor eenduidiger werken en meer afstemming met de 1e en 2e lijn.”

Meer informatie