Update Dashboard Ouderenzorg

5 minuten

Misschien is het je al opgevallen, naast het rapport ouderenzorg is er nu ook een dashboard ouderenzorg in VIPLive beschikbaar. Als je het dashboard al bekeken hebt, valt je misschien op dat er nog weinig patiënten in staan. Hier wordt momenteel hard aan gewerkt!  

Het dashboard is momenteel nog erg leeg omdat er een aantal instellingen nog niet goed ingeregeld staan. Zo moet er bijvoorbeeld een hoofdbehandelaar gekozen worden, terwijl de huisarts altijd de regiehouder blijft bij kwetsbare ouderen. Daarnaast is ook de vergoeding voor ouderenzorg niet afhankelijk van de hoofdbehandelaar, zoals bij de ketenzorg het geval is. 

Aangezien wij het registreren van de hoofdbehandelaar in dit geval een onnodige registratie vinden, hebben wij VIPLive gevraagd om ons dashboard aan te passen, zodat straks alle patiënten met een ICPC A.05 (kwetsbaar) en een leeftijd van ≥ 75 jaar zichtbaar zijn. 

Staan straks al mijn kwetsbare ouderen in het dashboard? 

Dat hopen we wel! In ieder geval staan straks alle ouderen in het dashboard die nu al geregistreerd staan als kwetsbaar in het HIS (ICPC A.05). We zien wel nu al dat in de gehele regio maar 4,6% van de ouderen als kwetsbaar staat geregistreerd. Dit is een groot verschil met de 28% waar de financiering van Zilveren Kruis vanuit gaat. Je kunt zelf al in het dashboard kijken om te zien welke patiënten gedefinieerd zijn als ‘kwetsbaar’ en ‘risico op kwetsbaarheid’. In de laatste staan patiënten die risicofactoren hebben, maar geen actieve ICPC A.05 geregistreerd hebben in het HIS. Wanneer je deze patiëntlijst naloopt kun je zien of hier patiënten tussen zitten die al kwetsbaar zijn en hierbij de ICPC A.05 toevoegen. Op deze manier staan straks al je kwetsbare ouderen in je dashboard, en heb je goed inzicht in je ouderenpopulatie. 

Waar vind ik het ouderenzorg dashboard en de lijst met patiënten met een risico op kwetsbaarheid? 

Dit staat onder “inzicht” en “ketenzorg dashboard”. Om vervolgens bij het ouderenzorg dashboard te komen moet je de optie “Ouderenzorg” aanklikken bij “Zorgstraat”. In het dashboard zie je, net als bij de andere zorgstraten, 2 tabbladen: “populatie” en “zorg”. Het tabblad “zorg” is nu dus nog vrijwel leeg, het tabblad “populatie” kun je gebruiken om te zien hoe je ouderen populatie er nu uit ziet, en welke patiënten er gedefinieerd zijn als kwetsbaar of een risico hebben. 

Vrijwel bovenaan het tabblad staat een cirkeldiagram met daarin alle patiënten van ≥ 75 jaar.  

In dit diagram zie je de verdeling in de praktijk van Kwetsbare ouderen, risico op kwetsbaarheid en geen (risico op) kwetsbaarheid. Om de lijst met patiënten in te zien moet je nog wel even een beveiligde sessie starten. Dit doe je door rechts bovenin op het slotje te klikken en je wachtwoord in te vullen. Vervolgens kan je op een categorie klikken om te patiënten te zien die hierin vallen. 

Wanneer je de lijst doorloopt met patiënten met een risico op kwetsbaarheid, en bij patiënten in het HIS een A.05 registreert, zal je zien dat bij de volgende extractie de patiënten niet meer in de categorie ‘risico op kwetsbaarheid’ zitten maar in ‘Kwetsbaar (A05).

In de onderstaande tabel staan de ICPC / ATC codes die meegenomen worden in het dashboard. Zodra het dashboard gereed is, zullen deze patiënten ook meegenomen zijn in het tabblad ‘Zorg’. Op het moment dat het dashboard gereed is zullen we hierover een bericht sturen met meer uitleg over dit dashboard.

DefinitieICPC/ATC codes
Kwetsbaar (o.b.v. episode) Leeftijd OuderenzorgPatiënten met een actieve episode A05 en
leeftijd >=75 jaar
Mogelijk kwetsbaarPatiënten zonder episode A05 met minimaal 1 risicofactor:
Frailty-Index >0.2 of
Polyfarmacie ≥ 5 of
A49.02 of
Vektiscode 13049 of
(2777, POFA AQ = antw. 1) of
Caregap ≥ 360 dagen of
Geriatrisch event ‘Ja’ of
A49.01 of
(2785, AWKW AZ = antw. 1) of
P20 of P70 of P71 of P73 of N05A of N06D
VitaalPatiënten zonder episode A05 en geen risico op kwetsbaarheid.

Meer weten? Vragen?

Donna Bakker

Praktijk Coördinator 06-51074408 d.bakker@hzwhuisartsenzorg.nl