“Ook ik ben aan de GLI!” 

4 minuten

Annet Butter-Duits, onze HR-adviseur, is dit voorjaar gestart met het GLI programma CooL.  

Annets fysiotherapeut vertelde haar begin dit jaar dat ze, met haar BMI, in aanmerking komt voor het GLI-programma.  

Geen excuses meer, we gaan aan de slag!

“Die excuses had ik vroeger volop. ‘Maandag beginnen we..’ of ‘Na de vakantie dan..’. Er was altijd een beter moment om te starten.”  

We gaan het gewoon doen! 

“De GLI kost tijd én je moet echt zelf aan de slag. Afvallen is niet het moeilijkste voor mij. Dat is een simpele calorieënsom. Het moeilijkste vind ik om op gewicht te blijven. Het hangt samen met natuurlijk heel veel aspecten: bewegen, slaap, rust en veel meer.” 

Als je denkt: zo wil ik het niet meer… dan ben je klaar voor de GLI. 

Voordeel van de GLI 

“Een groep gelijkgestemden helpt enorm in het proces. Het er met elkaar over hebben en er heel bewust mee bezig zijn.  

De steun van een coach is prettig. Je moet het zelf doen, maar niet alleen. Fijn dat ik met vragen bij de coach terecht kan.  

Het fijne is dat het niet in een belerende setting is. Je wordt echt gecoacht naar een fittere versie van jezelf. Je krijgt meer inzicht hoe het in je hoofd werkt.”  

Voeding 

“Andere switches, keuzes maken. Daar gaat het om. We zijn meer groentes gaan eten en minder dingen uit pakjes en zakjes. Het zijn natuurlijk open deuren, maar het is goed dat iemand dat tegen je zegt. 

Ik eet nog steeds lekker én ik heb geen hongergevoel. Je leert te luisteren naar wat je lijf echt nodig heeft.” 

Meer bewegen 

“Bewegen kan altijd meer. Net dat stukje verder wandelen. Bewuster kiezen tussen auto of fiets. Maar ook praktisch. Ik werk op de 2e etage, maar ga op de begane grond naar toilet. Dat zijn toch iedere keer weer 2 trappen op en neer.  

Door de GLI ben ik mij nu ook bewuster van de rol van eiwitten. Niet alleen maar minder eten en minder calorieën. Je spiermassa en het behoud is belangrijk en dáár spelen eiwitten een grote rol.” 

Effecten van de GLI 

“Ik merk nu al dat ik beter, meer en verder kan lopen,” vertelt Annet enthousiast. “In de zomervakantie heb ik een wandeling in de bergen gemaakt met een hellingspercentage van 10%. Dat hoefde ik vorig jaar niet eens te proberen.  

Ik heb meer energie om dingen te doen. Heerlijk!”  

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.

Let op: de wachttijd verschilt per GLI-aanbieder.

Meer weten over GLI? 

Ageeth Nolet

Praktijk Coördinator 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl