Huisarts Annemieke Schaafstra over eenvoudig Nederlands

5 minuten

In de komende maanden deelt Annemiek Schaafstra, huisarts in Zaandam en redacteur bij Thuisarts.nl, een praktische tip voor eenvoudig Nederlands of Thuisarts-informatie.

We hebben Annemieke geïnterviewd over haar liefde voor taal en voorlichting.

Hoe ben je als huisarts redacteur geworden bij Thuisarts.nl?

“Ik schreef mee aan de NHG richtlijnen en miste daar de koppeling naar de patiënt. Thuisarts.nl zit in hetzelfde gebouw en ik liep daar vaak langs en dacht als ik daar nou eens aan mee kon doen. En toen kwam er een vacature en is het heel snel gegaan. Ik ben nu al bijna 4 jaar redacteur bij Thuisarts.nl, naast mijn werk als huisarts in Zaandam.”

Is eenvoudig Nederlands moeilijker dan ‘gewoon’ Nederlands?

“We werken bij Thuisarts.nl met koppels. Een huisarts is gekoppeld aan een taalredacteur die gespecialiseerd is in eenvoudig Nederlands. Ik heb daar enorm veel van geleerd.

We schrijven bij Thuisarts.nl op B1 niveau; 80% van alle mensen vindt dit het fijnst om te lezen. Ook hogeropgeleiden! Het zijn overzichtelijke, korte stukjes tekst. Het liefst met 5 tot 10 woorden per zin en zonder moeilijke woorden. Er zijn allerlei woordenlijsten. We gebruiken bijvoorbeeld het woord prik in plaats van injectie. Voor laaggeletterden is het Thuisarts trouwens vaak nog te moeilijk. Landelijk expertisecentrum Pharos richt zich echt op deze groep.”

Kun je een voorbeeld noemen waarbij taal een probleem kan zijn?

“Bijvoorbeeld iets simpels als: ‘Neem je medicijnen drie keer per dag’. Dit klink voor artsen heel normaal, maar is voor veel patiënten lastig. Is die drie dan 3 pillen tegelijk? Of meerdere keren meerdere pillen? Je moet heel duidelijk zijn. Het woord nemen is ook echt dokterstaal. In sommige culturen eet of drink je juist je medicijnen. Slikken snapt bijna iedereen. Je zou in dit geval kunnen zeggen: slik 1 pil in de ochtend, slik 1 pil in de middag en 1 pil in de avond”

Gebruik je zelf eenvoudige taal in jouw spreekkamer?

“Ik ben mij er pas bewust van geworden toen ik voor Thuisarts.nl aan de slag ging. Op de opleiding werd er weinig aandacht besteed aan laaggeletterdheid en lage gezondheidsvaardigheden. Nu let ik er echt op dat ik begrijpelijk praat, het is inmiddels een gewoonte.

“Je hebt als huisarts zo veel kennis! Je wil graag alles kwijt, maar te veel informatie kan ook een negatief effect hebben.”

Opdelen van brokjes informatie en eenvoudige taal helpt. Vanuit Thuisarts.nl kun je ook, nadat je met de patiënt naar de informatie hebt gekeken, deze informatie direct mailen of printen. Thuis nog even na kunnen lezen in eenvoudig Nederlands is fijn.”

Toolkit laaggeletterdheid

Naast algemene tips ook per thema: COPD, CVRM, DM2, kanker, voeding en leefstijl, Positieve Gezondheid en Ramadan.

Naar de toolkit

Toolkit anderstaligen

Voor elk materiaal is aangegeven in welke talen deze beschikbaar is.

Naar de toolkit

Meer doen met laaggeletterdheid en anderstaligen?

ASF Noord-Holland ondersteunt huisartsen in achterstandswijken op het gebied van laaggeletterdheid. Neem voor meer informatie contact op met ons op info@zorggroepsez.nl of  075 20 10 221.

Daniëlle Ofman

Wijkcoördinator Zaandam 06-45462262 d.ofman@hzwhuisartsenzorg.nl

Saskia Jonker

Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer 06-23999817 s.jonker@hzwhuisartsenzorg.nl

Candy Smit

Wijkcoördinator Waterland 06-57537137 c.smit@hzwhuisartsenzorg.nl

Pien Huijgens

Wijkcoördinator Purmerend, Beemster & Landsmeer 06-83528816 p.huijgens@hzwhuisartsenzorg.nl