GLI programma, ook voor specifieke doelgroepen

3 minuten

Merel van de Kamp is leefstijlcoach, pedagoog én ervaringsdeskundige in Monnickendam bij Flow Leefstijlcoaching. Bij haar kunnen patiënten het GLI-programma CooL volgen. In september start zij haar eerste groep.

“Ik wil laten ervaren wat voor deelnemers wél werkt. Vertaalslag naar de patiënt.”

Waarom ben je leefstijlcoach geworden?

“Ik gaf in mijn praktijk al vaak tips en adviezen over voeding, leefstijl en gedragsverandering. Deze werden als zeer nuttig en praktisch ervaren. Cliënten die bij mij kwamen voor coaching of opvoedingsondersteuning en een GLI hadden gevolgd zeiden waarom geef jij niet van zulke cursussen. Dit heeft me aan het denken gezet en ben de opleiding gaan volgen.

In mijn puberteit heb ik zelf geworsteld met een eetprobleem, dat ik gelukkig overwonnen heb. Ik ben ervaringsdeskundige en weet dus heel goed dat er veel meer dingen meespelen. Het is niet zo simpel. Maar met de juiste hulp kan iedereen zich een gezonde leefstijl eigen maken en daardoor meer kunnen genieten van het leven.

Er is geen pasklaar recept het gaat erom om samen met de cliënt de manier te vinden die het beste bij hem of haar past.. Het is fijn dat het CooL programma hiervoor de ruimte biedt.”

Specifieke groepen

Merel vertelt enthousiast verder: “Ik wil niet de zoveelste zijn die enkel wat komt vertellen. Ik ben iemand die de deelnemers laat ervaren wat, voor elk van hen, werkt. En dit vertaalt in concrete en haalbare acties. Juist die vertaalslag ontbreekt nogal eens. Hier helpt mijn coach- en pedagogiek achtergrond natuurlijk bij.

Naast de reguliere groepen (deelnemers van 18+), zal ik (bij voldoende aanmeldingen) een jongvolwassenen groep en een vrouwengroep starten. Dit omdat sommige mensen zich veiliger voelen in zo’n groep en dan makkelijker steun geven/vragen en ervaringen uitwisselen.”

Groepsdynamiek versus 1-op-1 begeleiding

“De meerwaarde van een groep is de duur van het programma; 2 jaar versus een aantal losse sessies. Het is dan veel makkelijker om het doel te behalen. Deelnemers hebben houvast aan de groep.

Het is jammer dat patiënten 1-op-1 begeleiding niet vergoed wordt. Soms werk dat beter voor een patiënt. Gelukkig wordt groepsbegeleiding wél vergoed, mits de patiënt voldoet aan de voorwaarden en een verwijzing van de huisarts heeft. Bij elk GLI-programma zitten enkele uren individuele begeleiding.”

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.

Let op: de wachttijd verschilt per GLI-aanbieder.

Vragen over de GLI?

Ageeth Nolet

Praktijk Coördinator 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl