Diabetisch voetonderzoek – praktische tips & handvatten

3 minuten

Sofie Depondt

Interview met Sofie Depondt, podotherapeut en een van de docenten van Diabetisch voetonderzoek praktische tips en handvatten.

“Om voetproblemen te voorkomen is preventieve voetzorg belangrijk.”

Waarom is voetzorg bij patiënten met DM2 belangrijk?

“Eén op de vier diabetespatiënten heeft te maken met een slechte doorbloeding en een verminderd gevoel in de voeten. De kans op slecht genezende voetwonden met een risico op amputatie neemt daarom toe. Om voetproblemen te voorkomen is preventieve voetzorg belangrijk.”

Wat wordt er besproken tijdens de webinar diabetisch voetonderzoek praktische tips en handvatten?

“Het is een kijkje achter de schermen. We hebben een voorbeeld patiënt. Aan de hand daarvan laten we onderzoeken zien, maar geven we ook een stukje theorie.

Is de webinar interactief?

“Ja!” roept Sofie volmondig. “Er is een chatfunctie die gebruikt kan worden voor vragen tussendoor. Een collega leest deze chat en reageert waar nodig. We hebben dit al een keer eerder op deze manier gedaan en dat was een groot succes. We hopen dat er in april ook weer veel POH’ers uit Zaanstreek Waterland mee doen. We hebben qua preventie veel overlap met POH. Het is dan mooi om te kunnen laten zien wat podotherapie voor een aanvulling kan zijn.”

Heb je voor nu alvast een voetentip?

“Kijk ook eens in de schoen! Als een patiënt verminderd gevoel heeft dan kan er soms iets in de schoen zitten zonder dat de patiënt dit door heeft. Even kloppen op de zool en kijken of er niks in zit. Tijdens de webinar hebben we nog meer praktische tips.” 

Sofie Depondt en Petra Wolthuis, beide podotherapeuten bij Rondom Podotherapie, geven op woensdag 14 april 2021 de webinar: Diabetisch voetonderzoek praktische tips en handvatten.

Meer weten over nascholingen?

Jolien Verschragen

Scholingscoördinator 075-2010221 scholingen@hzwhuisartsenzorg.nl