Stap 3 – In kaart brengen van behandelwensen tijdens het PZP-gesprek

Het PZP gesprek is geen ‘eigendom’ van de huisartsenpraktijk. Door wie het gesprek gevoerd wordt is niet de belangrijkste vraag. Dit kan in voorkomende situaties ook in het ziekenhuis plaatsvinden of bijvoorbeeld door een medewerker van de thuiszorg. Als de opbrengst van zo’n gesprek maar gedeeld wordt met andere betrokkenen. Uiteraard gebeurd dit met toestemming van de patiënt. De huisarts en zijn of haar medewerkers hebben veelal wel een centrale, coördinerende rol in het leven van de patiënt en zijn of haar familie.

Hoe en waar wordt het behandelwensgesprek gevoerd?

Zorg ervoor dat de patiënt en zijn wettelijke vertegenwoordiger zich adequaat kunnen voorbereiden op het gesprek d.m.v. informatie. Bespreek de wilsverklaring, NR-verklaring, euthanasieverklaring, behandelverbod etc. Zorg dat een proactief zorgplan tot stand komt (werk hierin eventueel samen met andere zorgaanbieders rondom de patiënt; b.v. de specialist of de wijkverpleegkundige). Ook kan het helpen om een geestelijk verzorger in te schakelen. Zij begeleiden mensen die worstelen met zingeving. Het gaat vooral om begeleiding bij rouw en verlies. Een geestelijk verzorger in de eerste lijn komt ook bij de patiënt thuis.

In het PZP formulier wordt er bij punt 9 gevraagd naar een wilsverklaring. De wilsverklaring kan geüpload worden in het PZP formulier. Er is ook een printbare versie van het PZP formulier beschikbaar, welke je kan meegeven aan je patiënt.

Kennisclip behandelwensen en –grenzen

Een ingesproken PowerPoint over behandelwensen en –grenzen, cultureel sensitief communiceren, reanimatie, andere behandelingen en de palliatieve fase met vooral aandacht voor cultuurverschillen.

Naar Pharos website

Boekje levenseinde gesprekken

Dit boekje telt 56 pagina’s en is geschreven door Rob Bruntink en Mariska Overman. € 10,95

Bestel via Bureau Morbidee

VIPLive – ACP/ PZP print formulier (februari 2023)

PDF bestandPalliatieve consultatie

Is er een palliatief probleem? Heb je behoefte aan even sparren over een patiënt? Neem dan contact op. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een uitgebreider telefonisch gesprek of een visite aan huis.

Contactgegevens kaderartsen

Vragen?

Voor algemene vragen over PZP kun je contact opnemen met:

Cindy Groot

Projectleider Zorgprogramma’s 06-26560742 c.groot@hzwhuisartsenzorg.nl