Zaanse patiënten met beperkte basisvaardigheden doorverwijzen naar De Bieb

5 minuten

Lisa van Tongeren en Annelies Besseling

Huisartsen en POH’s in Zaanstad kunnen patiënten/mensen met beperkte basisvaardigheden doorverwijzen naar het Informatiepunt van de bibliotheek: daar liggen kansen!

Met het Informatiepunt ondersteunt De Bieb voor de Zaanstreek inwoners die, door beperkte basisvaardigheden, niet goed kunnen meedoen in de samenleving.

Getrainde medewerkers en vrijwilligers helpen onder andere bij het lezen van brieven en het regelen van zaken met de digitale Overheid.

Laaggeletterd en toch naar de bibliotheek

Lisa van Tongeren van De Bieb: “Het klinkt misschien gek: ‘stuur mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven naar De Bieb’, maar de maatschappelijke educatieve rol van bibliotheken wordt steeds belangrijker.

We helpen mensen met allerlei vragen: van het invullen van online formulieren tot het lezen van bijsluiters van medicijnen. We hebben de tijd voor mensen om het rustig uit te leggen en te checken of het goed begrepen is. Als we zien dat mensen hun basisvaardigheden kunnen en willen verbeteren, verwijzen wij ze door naar een passende training of cursus.”

Doorverwijzing door huisarts of POH

“De huisartsenpraktijk is voor patiënten een veilige omgeving waar zij zich kwetsbaar op durven stellen,“ vertelt Lisa. “Bovendien merken wij dat patiënten hun huisarts vaak zien als een autoriteit. Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen een rol spelen door mensen door te verwijzen naar De Bieb. Als het nodig is verwijzen wij wel weer door naar bijvoorbeeld het Sociaal Wijkteam of andere voorzieningen. We hebben één keer meegemaakt dat een huisarts een brief had meegegeven aan een patiënt met in een paar zinnen de hulpvraag. Dan zie je hoe makkelijk het soms kan gaan. Dat mag veel vaker.”

Annelies Besseling, wijkcoördinator Zaandam: “Als je goed kunt lezen en schrijven kun je ook de informatie over een gezonde leefstijl beter begrijpen en toepassen. De wijkcoördinatoren ondersteunen de huisartsenpraktijk bij het aangaan of verdiepen van samenwerking, aansluitend bij de behoefte van de praktijk.”

Laagdrempelige hulp

Bij De Bieb worden geen persoonsgegevens geregistreerd. Men kan dus ook anoniem geholpen worden. De drempel is laag en er valt veel te halen in De Bieb.

Handig

Toolkit laaggeletterdheid

Naast algemene tips ook per thema: COPD, CVRM, DM2, kanker, voeding en leefstijl, Positieve Gezondheid en Ramadan.

Naar de toolkit

Toolkit anderstaligen

Voor elk materiaal is aangegeven in welke talen deze beschikbaar is.

Naar de toolkit

Vraag aan jouw wijkcoördinator hoe dit in jouw wijk werkt

Daniëlle Ofman

Wijkcoördinator Zaandam 06-45462262 d.ofman@hzwhuisartsenzorg.nl

Saskia Jonker

Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer 06-23999817 s.jonker@hzwhuisartsenzorg.nl

Pien Huijgens

Wijkcoördinator Purmerend, Beemster & Landsmeer 06-83528816 p.huijgens@hzwhuisartsenzorg.nl

Candy Smit

Wijkcoördinator Waterland 06-57537137 c.smit@hzwhuisartsenzorg.nl