Wat kan onze praktijkcoördinator voor jou betekenen?

3 minuten

Donna Bakker is sinds 2022 in dienst bij HZW als praktijk coördinator met als aandachtspunt de Ouderenzorg.

In dit interview legt zij uit wat haar werk inhoudt en waarbij ze jouw huisartsenpraktijk kan ondersteunen.

“Ouderenzorg is continu in ontwikkeling”

Wat doe je als praktijk coördinator?

“De taken van een praktijk coördinator zijn heel erg afwisselend. Ik ben er o.a. voor vragen over zorgprogramma kwetsbare ouderen. Maar daarnaast help ik bijvoorbeeld ook bij het organiseren van scholingen en sluit ik aan bij de Commissie Ouderenzorg.

Waar de ene praktijk nog bezig is met het in kaart brengen van de kwetsbare ouderen (stap 1 – signaleren), heeft de andere praktijk al een goed lopend MDO (stap 5 – MDO kwetsbare ouderen) wat zij bijvoorbeeld willen uitbreiden. Het soort vragen wat ik krijg is daardoor heel divers. We leveren ondersteuning op maat. Dat maakt mij werk ook zo leuk!”

Verbinden tijdens het praktijkbezoek

“Het onderling verbinden hoort ook bij mijn functie. Zo brengen wij de praktijken graag in contact met de wijkcoördinator of de Specialist Ouderengeneeskunde (SO) in de regio. Ook vragen rondom casuïstiek en bekostiging kunnen aan mij gesteld worden. Ik weet niet alles, maar weet wel waar ik de juiste antwoorden kan vinden.

Om meer ervaringen en casuïstiek te delen organiseren we ook tweemaal per jaar de Netwerkbijeenkomst Ouderenzorg.

Tijdens de praktijkbezoeken neem ik altijd het PZP-gesprek en het gebruik van VIPLive even mee, ook hier kan ik vragen over beantwoorden. Daarnaast ga ik de laatste tijd veel op pad om de praktijkplannen van Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) te bespreken.”

Tips & tricks

Donna lacht, “Ik geef ook veel tips & tricks tijdens een praktijkgesprek. Wist je bijvoorbeeld al dat een wijkverpleegkundige viermaal per jaar ingezet kan worden voor bezoek aan een kwetsbare oudere?  Zónder dat dit van het eigen risico van de patiënt af gaat!

Het belangrijkste voor mij is dat het praktijkbezoek en de gegeven informatie aansluit bij de behoefte van de praktijk.”

Vragen over de Ouderenzorg?

Donna Bakker

Praktijk Coördinator 06-51074408 d.bakker@hzwhuisartsenzorg.nl