Visitearts op de Huisartsenpost Waterland

3 minuten

Roos Daan

Interview met Roos Daan huisarts in Purmerend én af en toe visitearts bij de Huisartsenpost Waterland.

Sta je ingeroosterd en zou je na het enthousiaste verhaal van Roos ook een keer een visitedienst willen doen? Kijk in het rooster welke diensten er nog open staan. Je hoeft voor deze rol geen aparte training gevolgd te hebben.

Wat vind je leuk aan de rol van visitearts op de Huisartsenpost?

“Het is net wat spannender dan een gewone visite in je eigen praktijk. Je hebt geen achtergrond informatie en alleen een kort verhaaltje van de triagist. Er is iets nodig, met spoed.”

 “Daarnaast is het naar buitenkijken tijdens de rit naar een visite echt genieten. Onze regio is zo mooi!”

Wat vind je belangrijk dat een visitearts doet?

“De omgeving van de patiënt is ook belangrijk. Ga niet met oogkleppen op direct naar de patiënt toe. Het verhaal uitvragen en informeren wat er speelt. Kijken naar het totaal plaatje is belangrijk. Kijk om je heen en wees nieuwsgierig.”

Is de rol van visitearts in de afgelopen jaren veranderd?

“Bij een consult wordt vaak een bepaalde, standaard, volgorde aangehouden. Als je een visite doet is het spoed. Je begint dan op een hele andere manier.”

“Wel is er verschil tussen een visite in mijn eigen praktijk en die op de Huisartsenpost. Naast het gebrek aan achtergrondinformatie is ook de manier waarop je een visite doet anders. Je werkt in een team. De chauffeur noem ik  altijd de begeleider. Zijn taken zijn namelijk veel meer dan alleen ons rond rijden. De standaard controles uitvoeren, spullen klaar leggen en nog veel meer. Je bent echt als team samen bezig en niet in je uppie.” 

Je bent ook opleider. Wat vind je belangrijk dat jouw AIOS meekrijgt als hij een visitedienst doet?

“Als ik met een AIOS een visitedienst draai dan voelt het soms wel eens dat er een invasie aan zorg binnenkomt. Als de AIOS de visite doet loopt hij voorop en vervolgens legt hij uit wie al die mensen in de woonkamer zijn. En vooral het in zich opnemen waar hij terecht komt, de sfeer proeven is soms al de helft van wat je nodig hebt om de visite goed te doen.”