
In 2024 is in onze regio in Purmerend-Beemster gestart met het Verkennend Gesprek (VG), onderdeel van het IZA met ‘mentale Gezondheidsnetwerken‘. Dit in samenwerking met HZW, de gemeente Purmerend, het sociaal domein en Parnassia.
Dit gesprek helpt de patiënten sneller passende zorg te vinden. Projectleider Jaap Meijjer: “Het aantal rechtstreekse aanmeldingen vanuit de huisartsen via Zorgdomein voor het VG mag zeker omhoog.”
Wat is een Verkennend Gesprek?
Het Verkennend Gesprek is een breed, contextgericht gesprek waarin twee professionals – een vanuit de GGZ en een vanuit Purmerendse welzijnsorganisatie Clup Welzijn – samen met de patiënt de (hulp)vraag verkennen. Het doel is om vast te stellen of GGZ-zorg nodig is, of dat andere vormen van hulp en ondersteuning vanuit het sociaal domein beter passend is.
Er wordt gekeken naar de aanleiding van de zorgvraag, andere factoren die meespelen en wat nodig is voor herstel, zowel vanuit professionals als het eigen netwerk van de patiënt. De benadering is gebaseerd op het concept van Positieve Gezondheid.
Voor wie is het bedoeld?
Huisartsen (of POH GGZ in afstemming met de huisarts) in Purmerend-Beemster kunnen verwijzen naar het VG als er twijfel bestaat over de aard van de problematiek en over wat de best passende hulp is voor de patiënt. Het VG is bedoeld voor patiënten met psychische klachten én problemen op andere levensgebieden, waarvoor een eendimensionale aanpak vanuit de huisartsenzorg (en POH-GGZ) niet volstaat.
Projectleider Mark Reitsma: “Uit evaluaties blijkt dat bij een derde van de verwezen patiënten de zorgbehoefte lager is dan aanvankelijk ingeschat. Dit is de meerwaarde van een breder, verkennend, gesprek”.
Hoe werkt verwijzen?
- Huisartsen in Purmerend-Beemster kunnen via ZorgDomein verwijzen. Er wordt binnen 2-3 werkdagen telefonisch contact opgenomen met de patiënt voor het maken van een afspraak voor het VG. Ook wordt er schriftelijk bevestigd aan de patiënt. Tussen de aanmelding en het VG zit gemiddeld 3 tot 4 weken.
- Aanmeldpunt Parnassia kan een patiënt ook verwijzen voor een VG als er twijfel is over de onderliggende problematiek en mogelijke ondersteuning binnen het sociaal domein. De patiënt ontvangt via het aanmeldpunt een uitnodiging voor het VG. Omdat er nu nog onvoldoende rechtstreeks door de huisarts wordt verwezen vindt er op dit moment nog triage plaats bij het aanmeldpunt van Parnassia voor het VG. De wens is dat de huisartsen zoveel mogelijk gebruik gaan maken van het VG zodat een aanmelding via het aanmeldpunt overbodig wordt.
- POH-GGZ kan in afstemming met de huisarts ook verwijzen bij twijfel over de juiste hulp en aanbod in het sociaal domein.
Geen eigen risico patiënt belast
Het Verkennend Gesprek valt binnen de eerstelijnszorg en wordt niet verrekend met het eigen risico van de patiënt. Pas wanneer na het verkennend gesprek een verwijzing naar de GGZ volgt wordt het eigen risico aangesproken.

Twee professionals in plaats van één
Jaap legt uit: “Uit de pilot MGC bij GGZ Breburg is gebleken dat het multidisciplinair uitvoeren van het Verkennend Gesprek veel meerwaarde oplevert voor de patiënt, maar ook voor de professionals. Beide professionals vullen elkaar aan met hun expertise op GGZ- en welzijnsgebied. Zo maken ze nu snel en laagdrempelig gebruik van elkaars netwerk en sociale kaart.”
”Dit zorgt ervoor dat de patiënt sneller het meest passende hulpaanbod ontvangt, zo dicht mogelijk bij huis. En juist daar zit de meerwaarde: laagdrempelige zorg of hulp in een wijk of in de gemeente waarmee de patiënt ook geholpen kan zijn, dan wel niet in afwachting van gespecialiseerde GGZ zorg. Kortom: 1 + 1 = 4 in dit geval!”.
Jaap geeft aan: “Ik wil huisartsen aanmoedigen om meer gebruik te maken van de mogelijkheid van het verkennende gesprek en te verwijzen via zorgdomein. Tot nog toe gebeurt dit weinig waardoor er regelmatig door de GGZ zelf (aanmeldpunt) een verkennend gesprek geïnitieerd wordt.
Lees hier over een patiënt verhaal uit de praktijk.
Project VG is samen leren
Inmiddels maken alle praktijken binnen Purmerend en de Beemster deel uit van de pilot voor het Verkennend Gesprek. Het VG-gesprek is een domeinoverstijgende samenwerking tussen het sociaal domein, GGZ zorg en huisartsenzorg waarbij we met alle betrokken partijen samen aan het leren zijn.
Daarom het verzoek om bij vragen en signalen rechtstreeks contact op te nemen met de projectleiders: Jaap Meijjer: j.meijjer@hzwhuisartsenzorg.nl, of Mark Reitsma: m.reitsma@psyq.nl