Van huisarts in opleiding naar praktijkhouder

4 minuten

V.l.n.r: Masoud Sahebzada, Jalda Hamidpopal, Katja Kuschbert en Jeroen van der Lugt

Per 1 juli 2023 is huisartsenpraktijk Edamstraat van huisartsen Jeroen van der Lugt en Katja Kuschbert overgenomen door het enthousiaste huisartsenechtpaar Jalda Hamidpopal en Masoud Sahebzada.

Jeroen van der Lugt is na 32 jaar met pensioen gegaan. Hij had de praktijk in 1991 gestart als een solo-praktijk met 0 patiënten.

In 1995 kwam zijn partner Katja Kuschbert erbij als huisarts.

Zij hebben meer dan 25 huisartsen in opleiding opgeleid. Jalda was een van die huisartsen in opleiding. 

De praktijk bestaat nu uit een team uit 4 huisartsen, 2 psychologen, 2 POH-S en 4 praktijkassistentes. Katja Kuschbert blijft voor 2 dagen per week waarnemen in de praktijk.

Overname van de Huisartsenpraktijk

Samen werken hebben Jalda en Masoud al veelvuldig gedaan in bijvoorbeeld 24-uurdiensten in de ouderengeneeskunde. Samen een huisartsenpraktijk overnemen was een logische vervolg stap in hun carrière.

Masoud: “We wilden allebei heel graag praktijkhouder zijn.  Een goede praktijkhouder heeft kwaliteit, empathie en is een ondernemer. We herkenden ons daarin. We hebben een groot vast team met meerdere disciplines, we leren veel van elkaar.”

Jalda: “Ik had eigenlijk altijd al het beeld in mijn hoofd dat een huisarts ook praktijkhouder is. Er zijn natuurlijk allerlei vormen waarin je huisarts kunt zijn. Praktijkhouder past bij ons.”

Ondernemerschap

Jalda: “We hebben jaren gewerkt als zelfstandige, als spoedarts in de ouderengeneeskunde, ondernemer zijn was voor ons beide niet iets nieuws, alleen miste ik wel vanuit de huisartsenopleiding de stimulatie voor praktijkhouderschap. Gelukkig heb ik met Jeroen en Katja veel gesprekken gehad over praktijkhouderschap en hebben zij mij hierin verder gemotiveerd en gestimuleerd.”

Masoud voegt toe: “Ook als apotheker was ondernemen voor mij bekend, ondernemerschap ontbreekt helaas in de huisartsenopleiding. De meeste huisartsen hebben wel de vaardigheden en capaciteit om praktijkhouder te worden, alleen zijn ze nog niet in aanraking geweest met ondernemerschap, waardoor dit als lastig wordt gezien, en helaas snel wordt afgezien van praktijkhouderschap.”

Een week als praktijkhouder achter de rug

“In patiëntcontact is er geen verandering,” vertelt Jalda. “We zijn nu naast alleen de medische kant óók bezig met de organisatorische kant,” vult Masoud aan. “Er komt iets bij en dat maakt het juist afwisselend.”

Jalda: “Het voordeel van praktijkhouder zijn vind ik de flexibiliteit. Dat komt misschien ook deels omdat we ook partners zijn.”

Masoud: “Je geeft als praktijkhouder zelf vorm aan je agenda en je ontwikkelt je eigen werkwijze. Wij gaan meer meedenken met de patiënt en willen meer gebruik maken van digitale innovatie. We willen de huisartsenzorg meer toekomstbestendig maken door bijvoorbeeld het toepassen van digitale interactie met de patiënten.”   

Tip

Wil je ondersteuning bij huisvesting of het starten van een nul-praktijk, dan kun je altijd contact op nemen met onze coördinator.

Sander van den Akker

Projectleider 06-45837976 s.vandenakker@hzwhuisartsenzorg.nl