Nina Keizer werkt als doktersassistente bij huisartsenpraktijk Volendam. Zij heeft recent de opleiding Ouderenzorg Spreekuurondersteuner Huisarts (SOH) afgerond.
Het instellen van een SOH is een mooi voorbeeld van taakherschikking in het kader van Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP). Hiermee kan Nina nu taken rondom ouderenzorg oppakken, waardoor de huisarts en de praktijkondersteuner ontlast worden.
“Ik werk in een grote praktijk met ongeveer 10.000 patiënten, waarbij het aantal thuiswonende kwetsbare ouderen toeneemt.”
“Het is super fijn dat ik nu ook kan ondersteunen bij de ouderenzorg’’
Wat was voor jou aanleiding om deze opleiding te gaan doen?
“Ik was al heel lang opzoek naar een post mbo opleiding waarmee ik mijn takenpakket kon uitbreiden. Daarnaast heb ik veel affiniteit met de ouderenzorg en onze praktijk is erg groot dus de praktijkondersteuner ouderenzorg redde dit niet in haar ééntje.
En toen kwam de opleiding Ouderenzorg Spreekuur ondersteuner Huisarts voorbij! Ik heb het meteen aan mijn werkgever voorgesteld en ook die was enthousiast.
De opleiding duurt 5 maanden en ik heb hem gevolgd in Alkmaar. Ik heb veel opdrachten meegekregen welke ik in de praktijk moest uitvoeren en als voorbereiding op de lessen moest ik een aantal e-learnings doen. Het was wel even aanpoten naast mijn fulltime baan maar het was het waard omdat ik het super leuk en informatief vond!”
Welke werkzaamheden doe je nu wel die je eerst niet deed?
“Na de studie kreeg ik mijn eigen spreekuur ouderenzorg. Ik ga nu op de woensdagmiddag bij mensen thuis langs om de kwetsbaarheid in kaart te brengen. Deze visites duren soms wel een uur en dan heb ik het nog niet eens over het administratieve werk. Het is daarom super fijn voor de huisarts dat zij deze tijd ergens anders aan kan besteden. Wel overleg ik alles wat ik doe!
Naast de visites is er nu ook veel meer kennis over ouderenzorg in huis. In plaats van alles moeten opzoeken kunnen mijn collega’s dit nu gewoon aan mij vragen!”
Wat heeft jouw nieuwe rol als SOH je gebracht?
“Ik merk dat de mensen heel erg dankbaar zijn als je langs komt. Je leert de ouderen op een andere manier kennen en er wordt meer tijd voor ze genomen.
Het heeft mijn werkplezier echt vergroot omdat ik nu op een andere manier kan triëren bij ouderen.
Het in kaart brengen van de kwetsbare ouderen gaat tegenwoordig ook een stuk sneller en efficiënter. We hebben in verschillende situaties al gemerkt dat een extra paar handen super waardevol is.”
Zou je andere assistentes aanraden om de opleiding tot SOH ook te volgen?
“Ik zou het zeker aanraden! Eigenlijk zouden alle doktersassistentes dit moeten doen! Ik vond de opleiding goed te combineren met mijn werk. Het is een meerwaarde voor de praktijk en het heeft mijn takenpakket diverser gemaakt.
Ik kan mijn werkzaamheden prima combineren, kwestie van goed plannen. Op woensdag doe ik de ouderenzorg en de rest van de week ben ik assistente.”