Van AIOS naar praktijkhouder bij de Landauer

3 minuten

Eric Klaassen en Donald Pool

Praktijkhouder Eric Klaassen is op 1 mei met pensioen gegaan. De praktijk is overgedragen aan Donald Pool. Geen onbekend gezicht voor patiënten, want Donald was in 2020 AIOS bij de Landauer.

“In 35 jaar heb ik meer dan 100.000 consulten gedaan naast de HAP diensten en visites.”

Eric Klaassen

Een hecht team

Eric: “Ik ben in 1989 bij de praktijk, die door Joost Zaat in 1984 is opgezet, gekomen en voelde mij onmiddellijk thuis.”

Een goed team om je heen hebben is belangrijk. Taken verdelen. “Je hoeft niet allemaal de kerstpakketten te doen,” lacht Eric. “Door op deze manier de administratieve lasten te delen en efficiënt te werken is praktijkhouderschap goed te doen.”

Donald voegt toe: “Het is fijn dat er meerdere huisartsen zijn. Als groep kunnen we vakanties bijvoorbeeld gemakkelijker opvangen. Daarnaast is er ook geregeld overleg tussen de huisartsen. Handig om elkaars ervaring te gebruiken.”

Opleiden & opvolging

Met trots vertelt Eric dat hij, Meggy van den Biggelaar (nu ook met pensioen) en Ellinore Tellegen gezamenlijk 40 AIOS-en hebben opgeleid. Hiervan zijn er drie praktijkhouder en recent een vierde HIDHA bij de Landauer! Investeren in de toekomst.

Waarom praktijkhouder worden?

Donald: “Ik heb op verschillende plekken waarnemingen gedaan. Als waarnemer heb je korte contacten. Je mist daar helaas de mens achter de patiënt. Als vaste huisarts kun je beter signaleren of iets niet normaal is. Het werk krijgt meer inhoud en plezier door de langere contacten. Je leert de typetjes kennen.”

Avontuur in Curaçao

Donald heeft de afgelopen drie maanden gewerkt voor een kliniek die zorg levert aan illegalen en onverzekerden in Curaçao. “Zorg is helaas niet vanzelfsprekend als je illegaal of onverzekerd bent,” vertelt Donald.

“Ik heb hier ook veel geleerd. Goede triage en een goed team zorgt dat je effectiever kunt werken als arts. In Nederland kunnen we altijd wel iets regelen als het spoed heeft. Ten slotte heb ik de grote toegevoegde waarde van thuiszorg gemist in Curaçao. Onze zorg is, ondanks de administratieve rompslomp, toegankelijk.”

Eric gaat in de zomer straks een aantal maanden naar Curaçao om het werk van Donald daar voort te zetten.

Vragen over een 0-praktijk starten of praktijkovername?

Sander van den Akker

Coördinator huisvesting & nul-praktijken 06-45837976 s.vandenakker@hzwhuisartsenzorg.nl