Urgentie denken

4 minuten

Natalie Maesen is vanaf dag één betrokken bij de Huisartsenposten Zaanstreek Waterland.

Het verschil met de post van toen én nu is haast niet te beschrijven volgens Natalie. “De gezondheidszorg ontwikkelt, waardoor sommige dingen nu achterhaald zijn of juist eenvoudiger kunnen.”

“Zelfs na ruim 20 jaar leer ik nog steeds!”

Het triage gesprek

“Je hebt nu veel meer tools tot je beschikking als triagist. Het vak is enorm gegroeid.

Denk aan gesprekstechnieken. Er moet een start, midden en een eind aan het telefoongesprek zitten.

Daarnaast maken we gebruik van het Nationale Triage Standaard (NTS) via de computer. Tijdens het gesprek geeft het programma je aanwijzingen. Dat is handig, máár je moet als triagist blijven nadenken hoor! Dit werkt ondersteunend. Je gevoel maakt ook uit!

De scholingen helpen met het denken in urgenties in plaats van diagnoses.”

Triagist: een zeer divers beroep!

“Het leukste aan mijn werk vind ik de interactie met de patiënt, het team en de ketenpartners. “

“De afwisseling is enorm!”

“Het is enorm afwisselend. De ene keer heb je een patiënt aan de telefoon die de klacht bagatelliseert en je toch een ambulance moet sturen. Of juist een patiënt die in paniek belt en aan het einde van gesprek én gerust is gesteld en prima met een zelfzorgadvies de nacht door komt. “

Nachtdiensten

“Er is een andere sfeer in de nacht. We werken dan in een iets kleiner team; één huisarts, één chauffeur en 2 triagisten. Deze dienst vind ik erg prettig.

Ook het soort patiënten is in de nacht anders. De zorgvraag is vaak urgenter en er is iets meer paniek.

Daarnaast krijg je in de nacht ook vaker te maken met terminale patiënten die onrustig of pijnlijk zijn. Erg handig als ik dan in de memo snel kan lezen wat voor behandelafspraken er zijn gemaakt!”

De memo waar Natalie naar verwijst komt uit het PZP gesprek wat in VIPLive wordt vastgelegd. Hoe dit er uit ziet? Klik op de link voor de video.

Vragen over het werken op de Huisartsenpost?

We hebben diverse vacatures. Het aantal uur per week is bespreekbaar. Wil je eerst ontdekken of de Huisartsenpost bij je past? Neem contact met ons op. Na een kennismakingsgesprek plannen we een aantal uur meelopen op de Huisartsenpost in. Dit kan zowel in Purmerend als in Zaandam.

Simone Swartsenburg

Manager Spoedzorg 075-2010221 s.swartsenburg@hzwhuisartsenzorg.nl

Stèphanie Voorsluijs

Manager Spoedzorg 075-2010221 s.voorsluijs@hzwhuisartsenzorg.nl