Tony den Hollander over palliatieve zorg en kanker

3 minuten

Tony den Hollander is gepensioneerd huisarts en nog actief lid van de Commissie Palliatieve zorg.

Tony is op het moment druk bezig Wegwijzer bij kanker op de kaart te zetten. Hij is zelf ook ‘wegwijzer’. Wat dit allemaal inhoudt vertelt hij hieronder in het interview.

“Palliatieve zorg moet eerder beginnen.”

Wat is palliatieve zorg volgens jou?

“Palliatieve zorg kun je niet alleen! Gelukkig zijn er tot mijn vreugde de laatste tijd grote stappen genomen op het gebied van palliatieve zorg. De Proactieve Zorgplanning is hier een mooi voorbeeld van. Het werk van de huisarts wordt gehonoreerd doordat er nu ook een betaaltitel is.

Palliatieve zorg moet eerder beginnen. Je moet het onderwerp durven aan te snijden en durven te investeren. De behoefte is er! Mensen worden ontzettend blij van contact.

Dit zijn de momenten waarop je als huisarts verschil kunt maken. Tijdens mijn afscheidsfeest ging het over geboortes en sterftes. ”

“Huisartsen zijn goed in stervensbegeleiding, maar palliatieve zorg is iets anders”

Formele en informele zorg bij kanker

“Er is steeds meer informele zorg nodig. Dit komt doordat er minder zorgpersoneel is, maar ook omdat kanker niet per definitie je dood betekent. De verbinding tussen formeel en informeel bij palliatieve zorg is essentieel.

De huisarts kan hier een belangrijke rol in spelen door eerder in het traject aan te haken. ‘Als u mij nodig heeft kunt u mij bellen.’ Dat werkt niet. Als huisarts moet je er proactief op af.”

Hoe ben je betrokken geraakt bij Wegwijzer bij kanker?

“Mijn huisartsenpraktijk en het Huis aan het Water (een kankerinloophuis) waren praktisch buren. Ik heb daar veel palliatieve zorg gedaan, naast veel gepraat en meegedacht.

Er is veel hulpverlening op het gebied van kanker, maar men kent elkaar niet. Men weet elkaars expertise niet te vinden. Tijdens de coronapandemie is het idee voor Wegwijzer bij kanker ontstaan. Een laagdrempelige manier van verwijzen naar de juiste expertise.

Iedereen kan bellen of chatten tijdens het spreekuur of een mailsturen naar Wegwijzer bij kanker. Laagdrempelig word je verwezen naar passende hulp door een vrijwilliger. Alle informatie staat ook op de website. Ik ben zelf ook een van die vrijwilligers: een ‘wegwijzer’.”

Vragen voor de Commissie Palliatieve zorg?

Cindy Groot

Projectleider Zorgprogramma’s 06-26560742 c.groot@hzwhuisartsenzorg.nl