
Tony den Hollander begon in 1979 als huisarts in Monnickendam en bouwde in de jaren daarna een indrukwekkende carrière op. In 2013 bereikte hij de pensioengerechtigde leeftijd, maar dat betekende voor hem niet het einde van zijn werk als huisarts. “Ik heb een huisartsenhart, het huisartsenvak vind ik fantastisch,” vertelt Tony.
Pas in 2017 stopte Tony met zijn werk. Althans, als huisarts. Want stilzitten? Dat is niets voor Tony.
“Echt stoppen? Waarschijnlijk nooit. Maar de KA-Doos is wel mijn laatste grote project.”
Pionier in de huisartsenzorg
Gedurende zijn loopbaan stond Tony aan de basis van verschillende ontwikkelingen. Zo zette hij zijn handtekening onder de oprichtingsakte van de Huisartsen Spoedposten Zaanstreek-Waterland. “Dat was de eerste organisatie in Nederland waar twee huisartsenposten onder één dak vielen. Wij waren de eerste regio waarbij huisartsen dienst gingen doen vanuit een gezamenlijke huisartsenpost. In plaats van verdeeld over de HAGRO werden toen de diensten verdeeld over de hele regio.”
Daarnaast speelde hij samen met voormalig huisarts Roeland Drijver een belangrijke rol in de oprichting van de functie van kortelijnsverpleegkundigen (KLV). “Die functie bestond toen nog niet,” legt Tony uit. “Maar we zagen dat er veel kleine taken waren die de dienstdoende huisarts op de HAP druk bezighielden. Met KLV’s konden we die taken efficiënter verdelen.”
Palliatieve zorg als missie

Na zijn pensioen bleef Tony zich inzetten voor de huisartsenzorg, met een specifieke focus op palliatieve zorg.
“Ik merkte dat dit in veel praktijken vooral neerkwam op stervensbegeleiding, terwijl er zoveel meer bij komt kijken. Huisartsen kunnen hier een veel grotere rol in spelen.”
Samen met Tjeerd Brouwer richtte hij daarom de Commissie Geïntegreerde Palliatieve Zorg Zaanstreek Waterland op, nu bekend als de Commissie Palliatieve Zorg.
”Ik heb mij ook altijd bezig gehouden met het stimuleren van PZP-gesprekken voor HZW en diverse andere organisaties, welke zich bijvoorbeeld richten op kankernazorg of ouderenzorg. De leukste uitdaging was hierbij om te proberen om één formulier op te stellen dat door al deze verschillende organisaties gebruikt kan worden en ook nog eens in alle informatiesystemen ingevuld en overgedragen kan worden.”
KA-Doos
Tony’s recente, grote passie? Dat is de KA-Doos. “Veel patiënten voelen zich na de diagnose kanker en eerste behandelingen wat verloren en weten niet waar ze terecht kunnen,” vertelt Tony. “Daarom zijn we de samenwerking aangegaan met het regionale kanker inloopcentrum, en zo ontstond de KA-Doos.”
De Kanker Attentie Doos (KA-Doos) is een pilotproject in Zaanstad. Huisartsen kunnen overwegen om patiënten die hun eerste behandelingscyclus in het ziekenhuis hebben afgerond, te wijzen op kankernazorgcentra en ervoor kiezen een voucher mee te geven aan de patiënt.

Hiermee kunnen ze bij het Anna’s huis een KA-Doos ophalen. “Zo betrek je informele zorg bij de formele zorg. De doos is gevuld met nuttige informatie, contactgegevens en kleine attenties, zoals een warme sjaal en een puzzelboekje.”
Hoewel Tony in zijn regionale activiteiten een stapje terugneemt, is hij niet van plan om helemaal te stoppen. “Als het aan mij ligt, ga ik door tot het einde,” zegt hij lachend. “Maar de KA-Doos is waarschijnlijk wel mijn laatste grote project.”
Wil jouw praktijk meedoen aan de KA-Doos pilot?
Stuur dan een mail naar het Anna’s huis via info@annashuis.nl om KA-Doos vouchers aan te vragen.
Let op: de pilot loopt gedurende 1 jaar en voorlopig alleen in de Zaanstreek. Als de betrokkenen tevreden blijken en de financiering rond komt, wordt de KA-Doos ook in Waterland aangeboden.