Team van MTP fysiotherapie over GLI

4 minuten

V.l.n.r: Emma, Thijs en Patty. Wesley staat niet op de foto.

Een interview met Patty Kist, Thijs Jesse (GLI leefstijlcoaches en fysiotherapeuten), Emma van Poorten (diëtist) en Wesley Koehl (praktijkeigenaar en manueel therapeut) van MTP Fysiotherapie over GLI en een gezonde leefstijl.

Zij hebben op dit moment geen wachtlijst om deel te nemen aan het GLI-programma.

“We geven de deelnemers vooral inzicht en handvatten om goed voor zichzelf te zorgen.”

Waarom zijn jullie begonnen met GLI?

“Naast de patiënten met bewegingsproblematiek, heeft een groot gedeelte van onze cliëntenpopulatie complexe en multi-problematiek. We zien vaak aanverwante problemen door een ongezonde leefstijl,” vertelt Wesley.

“Een groot gedeelte van onze cliënten heeft de diagnose NALK. Het GLI-programma is juist voor deze groep een mooie aanvulling. Onze achtergrond is gespecialiseerd en heel breed. Als er meerdere klachten zijn kan er ook een paralleltraject lopen naast de GLI. Op deze manier leveren wij extra kwaliteit en wordt er een Win-Win voor de patiënt gecreëerd.”

Wat zijn de voordelen van het GLI-programma?

Thijs: “Duo aanmeldingen juichen wij van harte toe. In je eentje je leefstijl veranderen is lastig. Als je partner, familielid of vriend(in) meedoet is het al een stuk makkelijker. In een groepje is het ook gezelliger.”

“De groepen bestaan uit max. 8 personen, zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft,” vult Wesley aan.

Wat vind je leuk aan je werk als leefstijlcoach?

Patty vertelt enthousiast: “Ik heb zelf ook ‘struggles’ gehad met gezond eten en bewegen. We leren deelnemers om goed voor zichzelf te zorgen. Het is niet van ‘dit mag niet’.

We geven de deelnemers vooral inzicht en handvatten om goed voor zichzelf te zorgen. Uiteten kan prima! Maar dan moet je er wel van genieten. De balans vinden is belangrijk. Dit kan door bijvoorbeeld wat extra te gaan wandelen of een lichtere lunch te eten.”

Thijs richt zich meer op het beweegaspect. “De GLI wordt vergoed, maar sporten helaas niet. Het is leuk om samen met de deelnemers te kijken wat er mogelijk is én wat bij de deelnemer past.”

Leefstijl tip?

Emma beantwoordt deze vraag direct: “Laat je voeding je medicijn zijn, probeer zo gezond, natuurlijk & puur te eten. Kies voor een gezonde leefstijl!”

Meer weten over GLI?

Ageeth Nolet

Praktijk Coördinator 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.

Let op: de wachttijd verschilt per GLI-aanbieder.