Steeds meer gebruik Meekijkconsult/Digitaal Anderhalvelijnsconsult

2 minuten

Via een meekijkconsult/DAC kan een huisarts advies vragen aan de specialist. Kan een patiënt in de eerste lijn worden gediagnosticeerd, behandeld en/of begeleid? Of is een verwijzing naar de specialist noodzakelijk? Het meekijkconsult is voor nieuwe patiënten die nog niet onder behandeling zijn in het ziekenhuis met klachten waarvoor het meekijkconsult wordt ingezet.

Cindy Groot
Cindy Groot, Projectcoördinator Zorgprogramma’s

“Het is mooi om te zien dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van het meekijkconsult,” vertelt Cindy Groot, Projectcoördinator Zorgprogramma’s.

“Er zitten voor alle partijen voordelen aan.

Voor huisarts en specialist: advies en terugkoppeling via ZorgDomein om (onnodige) verwijzingen te voorkomen en gerichter te verwijzen, transmurale kennisuitwisseling en betere regionale samenwerking.

Voor de patiënt is het fijn dat zijn eigen risico niet wordt aangesproken én dat er geen lange wachttijden zijn. Snel antwoord én van je eigen huisarts.”

“Maar ook als je twijfelt, kan het meekijkconsult heel handig zijn. Zo vraag ik bijvoorbeeld de MDL af en toe of het zinvol is een scopie aan te vragen.”

Huisarts Miriam Smit, huisarts in Purmerend

Meer weten?

Voor vragen en/of opmerkingen over het meekijkconsult/DAC kun je contact opnemen met Cindy Groot.

Cindy Groot

Projectcoördinator Zorgprogramma’s 06-26560742 c.groot@hzwhuisartsenzorg.nl