Spoed = spoed

3 minuten

Om de druk op de huisartsen en de medewerkers van de Huisartsenposten te verminderen hebben LHV, VPH, INEEN en NHG een ANW-actieplan gemaakt. Eén van de speerpunten uit dit plan is de huisartsenSPOEDzorg in de nacht (ook wel SPOED = SPOED).

Dit is een werkproces wat in 2019 reeds is ingezet door de HZW. U3 patiënten worden in de weekenden (vrijdag – en zaterdagnacht) de volgende dag gezien door de consultarts op de Huisartsenpost. Doordeweeks kunnen U3 patiënten ingepland worden bij de eigen huisarts om 9:00 uur de volgende ochtend met behulp van de applicatie Corpio.

Tijdens de ALV 28 november 2023 is het besluit genomen om geen gebruik meer te maken van de applicatie Corpio en een nieuwe werkwijze te hanteren.

De nieuwe werkwijze is per 15 januari 2024 van kracht.

Nieuwe werkwijze

De Huisartsenpost stuurt een waarneembericht. Hierin staat de urgentie (U3) én de mededeling dat de patiënt geadviseerd is om contact op te nemen met de huisartsenpraktijk.

De praktijk voert een hertriage uit zodra de patiënt contact opneemt met de praktijk.

Van een praktijk houdend huisarts mag verwacht worden dat deze waarneemberichten tijdig leest (zie o.a. Uitspraak – Overheid.nl | Tuchtrecht).

E-learning Spoed=Spoed

Het streven is om alleen nog maar échte spoedzorg te zien in de nacht op de Huisartsenpost. Dit vraagt een andere manier van denken en werken.

In de e-learning SPOED=SPOED laten we zien hoe je dat onderscheid tussen spoed en spoed kunt maken. Daarbij maken we gebruik van casuïstiek en voorbeelden uit de praktijk zodat je goed voorbereid de dienst in kunt.

Vragen?

Simone Swartsenburg

Manager Spoedzorg 075-2010221 s.swartsenburg@hzwhuisartsenzorg.nl

Stèphanie Voorsluijs

Manager Spoedzorg 075-2010221 s.voorsluijs@hzwhuisartsenzorg.nl