Snellere GGZ hulp bij huisartsenpraktijk De Graeff

3 minuten

Sinds enige tijd houdt een psychiater spreekuur bij huisartsenpraktijk De Graeff in Purmerend. Dit is een maandelijks spreekuur via Parnassia Groep.

Wat levert zo’n spreekuur de praktijk én de patiënt op? We vroegen het aan Marchien de Beij, sociaal psychiatrisch verpleegkundige van Indigo en werkzaam als POH-GGZ bij De Graeff.

“Dit speciale spreekuur geeft zeker wat verlichting! Zeker voor de casussen waar alleen advies voor nodig is.”

Wat gebeurt er tijdens het maandelijkse spreekuur van de psychiater?

“Er wordt advies gegeven. Voor de patiënt fijn want die kan snel terecht. Bovendien is het ook nog eens in een bekend gebouw/omgeving.

Het spreekuur is niet voor uitgebreide behandeltrajecten. Het is slechts voor een kort, eenmalig bezoek.

De psychiater is er niet alleen voor de patiënt, maar ook voor ons. Wij kunnen ook gebruik maken van expertise van de psychiater en even overleggen.

Een praktisch voorbeeld is medicatie en het aanpassen daarvan. De patiënt kan via deze weg veel sneller geholpen worden.”

Wat voor voordeel heeft het spreekuur voor de praktijk?

“De GGZ-wachtlijsten zijn verschrikkelijk. Mensen moeten langer op een behandeling wachten, waardoor de huisarts en de POH meer op hun bordje krijgen.

Dit speciale spreekuur geeft zeker wat verlichting! Zeker voor de casussen waar alleen advies voor nodig is.”

Wat vind je leuk aan het werken met GGZ-patiënten?

“Het is het leukste vak wat er is,” roept Marchien. “Samen kijken wat er nodig is en wat er moet gebeuren. Ik vind het ook heel fijn om met zo veel verschillende ketenpartners te werken. Samen maken we het verschil.”

Meer weten over GGZ?

Neem contact op met Judith Ruijs (j.ruijs@parnassiagroep.nl) relatiemanager Huisartsen voor de regio Noord-Holland bij de Parnassia Groep voor:

  • vragen over POH GGZ (mogelijkheden via Indigo)
  • consultatie van een psychiater in de huisartsenpraktijk
  • het PG verwijsportaal.

Uiteraard kun je ook bij haar terecht met een tip, compliment of klacht.

Voor consultatie over patiënten die nog niet in behandeling zijn, kunnen verwijzers gebruik maken van de consultatielijn 088-357 10 57. De dienstdoende psychiater belt dezelfde dag terug.