SLIMMER en COOL bij Kernpraktijken

3 minuten

Binnen Kernpraktijken worden 2 verschillende GLI programma’s aangeboden. COOL in Purmerend en Zaandam en SLIMMER in Monnickendam en Volendam.

We spraken in dit interview met Jan Peter Valk die werkt in Monnickendam.

Met GLI gaat het om grote doelen in kleine stapjes  bereiken

V.l.n.r.: Marco Sterkenburg (leefstijlcoach), Jaap Stevense (leefstijlcoach) en Jan Peter Valk (fysiotherapeut).

Het voordeel van de groepsaanpak van het GLI programma SLIMMER

“In de groep wordt lief en leed gedeeld. Na de bijeenkomsten is er altijd nog even tijd voor napraten aan de grote tafel. Het sociale element en regelmatige informatie overdracht is van grote toegevoegde waarde,“ vertelt Jan Peter.

“Hoe voel je je is een belangrijk aspect. Lekkerder in je vel gaan zitten is de rode draad.”

Wat vind je leuk aan je werk?

“Het leukste is als er een lampje plots gaat branden. Een “o ja”-moment. Dat het onbewuste een klein beetje meer bewust wordt.

Het is niet zo dat men kilo’s afvalt met de GLI. Het gaat vooral om  een andere routine en de deelnemers worden zich met kleine stapjes meer bewust van eigen gedrag. Onbewust en onbekwaam ongezond wordt bewust en bekwaam gezond.”

Verandering in routine

“In het SLIMMER programma bewegen we ook veel samen. Om een betere beweegroutine te krijgen, moet men snappen waarom het nodig is, dus we geven ook uitleg over het lichaam in relatie tot ongezonde respectievelijk gezonde gewoontes van eten en bewegen.

We weten allemaal hoe druk de zorg het heeft met co-morbiditeit. Als patiënten nu investeren in zichzelf, bespaart dat (straks) tijd bij de dokter!”

Focus op de verandering in routine, niet op de kilo’s

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.

Let op: de wachttijd verschilt per GLI-aanbieder.

Vragen over de GLI?

Ageeth Nolet

Praktijk Coördinator 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl