Scholingen palliatieve zorg

6 minuten

Rinske Lankhorst en Pieter Knibbe, kaderartsen Palliatieve Zorg, hebben 5 proactieve zorgplanning (PZP) scholingen verzorgd in 2023 zodat huisartsen en POH’s kwalitatieve PZP gesprekken op een uniforme werkwijze voeren en registreren. De PZP scholing was een aanzet om te starten met het voeren en het registreren van de PZP gesprekken in VIPLive.

In onze regio zijn er al ruim 2.700 PZP gesprekken geregistreerd in VIPLive!

Begin 2024 organiseerde HZW tweemaal een PZP training met de focus op de gespreksvoering. De training ‘Zingeving in de huisartsenpraktijk’ werd gegeven door Jody van der Velde- van Garderen (Geestelijk verzorger) met begeleiding van Rinske Lankhorst & Pieter Knibbe, beide kaderhuisarts palliatieve zorg. Deze trainingen zijn goed ontvangen door de deelnemers. Gemiddeld is de training beoordeeld met het cijfer 8.8, iets waar wij erg trots op zijn!


“Bij de vraag: ‘Hoe gaat het met u?’, ontstaat vaak al een mooie ingang.”

Reacties deelnemers

De deelnemers geven in de evaluatie aan dat zij vooral de tips en tricks bij gespreksvoering meenemen in hun huidige werkzaamheden. Het is als fijn ervaren dat er veel voorbeelden aan de hand van een casus zijn gegeven, maar ook de voorbeeldzinnen die je kan gebruiken vielen in goede aarde. De scholing werd gekenmerkt door praktische informatie en de deelnemers weten nu hoe zij verborgen levensvragen kunnen herkennen.

Elly Butter, POH-S bij huisartsenpraktijk Van der Putte

“Tijdens mijn consulten komen vaak andere onderwerpen aan bod dan de glucosewaarde of de bloeddruk. Bij de vraag: ‘Hoe gaat het met u?’, ontstaat vaak al een mooie ingang.

Zo had ik vorige week een mevrouw op mijn DM spreekuur die vertelde dat ze slecht geslapen had en ging malen. Ze vertelde mij dat ze dacht dat ze dood zou gaan. Daar ben ik op ingegaan met de vraag: ‘Hoe is dat gevoel voor u en hoe staat u momenteel verder in het leven?’. Er ontstond een fijn gesprek en mevrouw blijkt erg eenzaam. Door goed te luisteren en door te vragen kwam ik bij de kern.”


“Ik hoor dat de auto veel voor u betekent, vertel er eens wat meer over.”

Nel van Berge, POH-S bij Huisartsenpraktijk Oostzaan

“Ik ging twee dagen na de training naar een echtpaar. Meneer gaat cognitief achteruit en het is niet meer verantwoord dat hij nog met zijn auto rijdt. Deze is dan ook door de kinderen verkocht. Meneer was erg boos.

Mijn reactie: ‘Ik hoor dat de auto veel voor u betekent, vertel er eens wat meer over’. Er ontstond een prachtig gesprek! Het echtpaar genoot zichtbaar van het vertellen over de mooie herinneringen die zij aan de auto hadden. Zo zie je maar dat één zin de hele situatie kan veranderen.”

Leestip

Tijdens de PZP scholing over gesprekstechnieken werd ook het boek Zingevende gespreksvoering van Marjoleine Vosselman en Kick van Hout, aangeraden.

Hulpverleners willen mensen helpen. Maar wat zeg je tegen een ernstig zieke cliënt die zich afvraagt: ‘Waarom ik?’

Hoe kun je helpen als er geen oplossingen zijn?

Dit boek biedt vaardigheden en werkvormen voor de vakkundige begeleiding bij zinvragen.

Het boek is te bestellen bij o.a. Bol.com en de Readshop.

Meer weten over palliatieve zorg?

Neem eens een kijkje op onze vernieuwde website pagina.

Voor de scholingen Palliatieve Sedatie op 16 juli en Straatdokter palliatieve zorg op 4 november kun je je al inschrijven via de website.

Cindy Groot

Projectcoördinator Zorgprogramma’s 06-26560742 c.groot@hzwhuisartsenzorg.nl